Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nojatuolimatka

Nojatuolimatka Romaniaan: Elämää yhteiskunnan reunamilla

Teksti: Kaarina Vainio
Julkaistu: 27.5.2021
Nettikahvilassa viihtyvä teini­hakkeri Cipi on epäiltyjen listalla. Kuva: HBO

 

Verkkorikollisten jäljillä

Romanialainen Ramnicu Valcean kaupunki tunnettiin 1990-luvun lopulta lähtien kansainvälisen kyberrikollisuuden keskittymänä. Maan kyseenalainen maine hakkereiden paratiisina on innoittanut romanialaista jännityssarjaa Hackerville, jossa napataan verkkorikollisia varsin railakkain ottein.
Yleiseurooppalaista vetovoimaa lisää saksalainen päähenkilö Lisa Metz, joka lähetetään Bukarestiin jäljittämään isoon saksalaispankkiin tehtyä tietomurtoa. Nuhjuiset toimistorakennukset ja itäblokin betoniestetiikka luovat kiinnostavat puitteet polveilevalle rikostarinalle.
Internet-rikollisuus on tunnetun epäfilmaattista ja Hackervillekin sortuu huvittaviin ylidramatisointeihin — sireenit soivat ja valot vilkkuvat, kun tietomurtaja iskee. Mystisen superhakkerin jahtia kiinnostavampaa onkin tapauksen ympärillä pyörivä todenmakuinen pikkuhuijareiden eko­systeemi.
Romanian maine verkkorikollisuuden pesäkkeenä on jo vähän vanhentunut. Tätä nykyä hakkereiden maassa on myös nopeasti kasvava tietoturva-ala.
Hackerville katsottavissa HBO Nordicista.

Elämää yhteiskunnan ulkopuolella

Bukarestin kaupungin viskaalit ovat päättäneet kunnostaa hylätyn joutomaan luonnonpuistoksi. Pääministeri siivoaa näennäisesti roskia ja hehkuttaa kameroiden edessä, kuinka neljän vuoden selvityksen jälkeen on onnistuttu aloittaa kunnostustyöt EU:n suurimman urbaanin luonnonpuiston rakentamiseksi.
Yhdelle perheelle se on tragedia.
Yhdeksänlapsinen romaniperhe on asunut alueella 20 vuotta pahvisessa hökkelissä, kalastanut suistoalueella ja elänyt jouten jatkuvassa niukkuudessa toisinaan myös piilossa lastensuojelulta. Vanhemmat toivovat lapsilleen parasta, mutta keinot puuttuvat.
Sundancen elokuvajuhlilla palkittu dokumentti Acasâ – Kadotettujen paratiisi on kuvaus paitsi vanhemmuudesta myös ihmisistä, joihin kanssaihmisten katseet eivät kohdistu ja joita yhteiskunta vieroksuu. Se osoittaa, että poliittisilla päätöksillä on seurauksia ihmisten elämään.
Tämän lehden teeman mukaisesti oli myös tarkistettava satelliittikuvista Văcăreștin puistoalueen nykytila: se on yhä olemassa miltei Bukarestin sydämessä.
Acasâ – Kadotettujen paratiisi katsovissa Yle Areenasta.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu