Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nojatuolimatka

Nojatuolimatka Saudi-Arabiaan: Elokuvaharvinaisuuksia ja keskiluokkaista jutustelua

Teksti:
Julkaistu: 9.12.2021
Saudiarabialaiselokuvassa tohveli naamaan avaa silmät. Kuva: Netflix

Lyhytelokuvia aavikolta

Riadin Al Yammah -yliopistolla järjestettiin vuonna 2006 teatteriesitys, josta kehkeytyi mellakka opiskelijoiden ja vanhoillisten imaamien välillä. Tositapaus on innoittanut Ali Kalthamin lyhytelokuvaa Wasati, joka on nähtävillä suoratoistopalvelu Netflixin kuuden saudiarabialaisen lyhytelokuvan kokoelmassa Six Windows in the Desert.

Suoratoistopalvelu on oikeastaan autenttisin tapa katsoa saudiarabialaista elokuvaa. Maassa ei ollut yli 30 vuoteen elokuvateattereita, ennen kuin viimein vuonna 2018 Riadiin avattiin ensimmäinen sali.

Netflixin sarjan käynnistävä Wasati on kokoelman helmi, satiirinen katsaus keskiaikaisesta aatemaailmasta irti haparoivaan kuningas­kuntaan. Päähenkilö on sokeutuva musiikki­kauppias, joka haluaa nähdä ja lukea kaiken ennen kuin maailma pimenee. Vasta näytelmässä naamaan lentävä tohveli avaa sokeat silmät uudelleen.

Sarjan muut elokuvat vaihtelevat tasoltaan ja tyyliltään, humoristisesta scifistä historialliseen surrealismiin. Lyhytelokuvissa tekijöillä on mahdollisuus irrotella. Saudiarabialainen elokuvateollisuus on varsin pientä ja harvoin nähtävillä olevat pätkät tarjoavat monenlaisia näkökulmia saudiarabialaiseen arkeen ja kulttuuriin, kotiapulaisten asemasta menneisyyden haamuihin.
Six Windows in the Desert, Netflix

Keskiluokka kivasti esiin

Syksyllä 2020 käynnistynyttä The Mo Show’ta on nimitetty Saudi-Arabian ensimmäiseksi englanninkieliseksi podcastiksi. Se nostaa ulkomaisille kuulijoille esiin kansainvälisen ja pehmeän puolen öljyvaltion yhteiskunnasta.

Ohjelman isäntä, Yhdysvalloissa asunut Mohammad Islam, kertoo aloittaneensa podcastin kyllästyttyään etenkin länsimaisessa mediassa leviävään kolkkoon kuvaan Saudi-Arabiasta juonittelevana uskonnollisena diktatuurina. Hänen vieraansa edustavat maan avointa ja edistyksellistä keskiluokkaa: ensimmäinen Everstille kiivennyt saudinainen, muotisuunnittelija, psykoterapeutti ja erilaisia startup-
yrittäjiä.

Liian vaikeita aiheita kaihtava ohjelma tarjoaa kevyttä jutustelua elämästä, bisneksestä ja hyvinvoinnista Arabian niemimaalla.
Www.themopodcast.com

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa