Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nojatuolimatka

Nojatuolimatka Turkkiin on täynnä suuria tunteita

Teksti:
Julkaistu: 7.12.2023

Yksinkertaista elämää

Pelin Esmerin ohjaamassa dokumentissa Queen Lear viiden keski-ikäisen naisen teatteriryhmä kiertää Etelä-Turkin vuoristoa esittämässä Shakespearen näytelmää Kuningas Lear.

Tiet ovat huonossa kunnossa, toisinaan niitä ei tahdo edes erottaa muusta maastosta. Maisemat vaihtuvat jylhistä vuoristomaisemista karuihin hiekkatasankoihin. Naisten päättäväisyys ja omistautuneisuus teatterille on omaa luokkaansa: »Jos maasta tulee rikkaampi, me rakennamme teatterin joka kylään.»

Naiset tuntevat kyläläisten elämäntavat ja kutsuvat henkilökohtaisesti asukkaita katsomaan näytöstä koulujen pihoille ja toreille. Vierailujen aikana puhutaan kyläläisten huolista, yhteiskunnan ongelmista ja esimerkiksi siitä, miten lehmiä lypsäessä voi parhaiten välttyä hyttysten ajautumiselta suuhun.

Kiertueella käydään keskustelua naisen paikasta. Kuva: True Story

Näyttelijät rohkaisevat kylien naisia ilmaisemaan itseään rohkeasti. He haluavat jakaa teatterissa oppimaansa itseluottamusta ja auttaa muitakin naisia pärjäämään elämässä paremmin – myös ilman miehiä.

Lavastus ja puvustus ovat vaatimattomia, mutta esitykset vangitsevia. Yksi esiintyjistä tiivistää kiertueen annin: »Kunpa Jumala antaisi meille aihetta nauruun koko loppuelämämme ajan».

Queen Lear DAfilms.com-palvelussa

Murha Istanbulissa

Viulut soivat, kyyneleitä virtaa, petoksia paljastuu yksi toisensa jälkeen ja rakkaus saa alkunsa epätodennäköisimmässä hetkessä. Black Money Love -sarja on malliesimerkki turkkilaisesta tv-draamasta.

Italiassa korusuunnittelijana työskentelevä Elif palaa Turkkiin 30-vuotissyntymäpäivilleen. Pian hänen isänsä ja nainen nimeltä Sibel murhataan autossa läheisellä kielekkeellä. Sibelin kihlattu, poliisi Ömer ja Elif ryhtyvät selvittämään murhaa. Tarinan edetessä hiljalleen paljastuvat salaisuudet pakottavat heidät toistensa luo.

Tarinan äärimmäisyys ja epäuskottavuus eivät estä jäämästä koukkuun draamaan, jota sarja tarjoilee vaatimattoman 164 jakson verran. Black Money Love on kerännyt katsojia ja arvostelumenestystä paitsi Turkissa, myös laajasti ympäri maailmaa.

Black Money Love Netflixissä

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu