Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Norja tarvitsee upseereja ulkomailta

Teksti:
Julkaistu: 19.9.2013

Norjan puolustusvoimat kehuu lai­vastonsa olevan Euroopan uuden­aikaisin. Laivaston ylpeys ovat viisi huip­pumodernia fregattia, jotka valmistuivat vuosina 2006–2011.

Fregattien käytössä on kuitenkin il­mennyt ongelma: norjalaisupseerit kar­kaavat yksityiselle sektorille parempien palkkojen perässä.

Fregattiluokan komentaja Svein Erik Kvalvaag ilmoitti jo talvella 2012, että laivasto harkitsee ulkomaisten upseerien palkkaamista täyttääkseen vajeen. Asias­ta tuolloin kirjoittaneen Bergens Tidende -lehden mukaan väkeä riitti vain kolmen fregatin yhtäaikaiseen käyttämiseen.

Norjan merivoimien viestintäpäällik­kö, komentajakapteeni Nils K. Haugen vahvistaa sähköpostitse, että ehdotus ul­komaisten upseerien palkkaamisesta on edelleen harkittavana.

”Asiaan liittyy useita laillisuus- ja turvallisuuskysymyksiä, jotka on selvi­tettävä ennen kuin asiassa voidaan edetä. Norjan parlamentti on kuitenkin kehot­tanut puolustusvoimia olemaan jousta­vampi sen suhteen, mitä ominaisuuksia henkilöstöltä vaaditaan. Tavoitteena on avata haku myös ulkomaalaisille, jos heillä on tarvittava pätevyys.”

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa