Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Norjan puolustus suuntaa pohjoiseen

Teksti:
Julkaistu: 6.5.2016

Norjan puolustusbudjetti nousi tänä vuonna 5,3 miljardiin euroon, liki kymmenyksen viime vuoteen nähden. Kesäkuussa valmistuvalta puolustussuunnitelmalta vuosille 2017–2020 odotetaan lisää rahaa. Erityisesti Norja panostaa tiedusteluun ja läsnäoloon pohjoisilla merialueilla.

Puolustuksen vahvistamisen taustalla on Venäjän sotilaallinen kehitys. Puolustusministeri Ine Marie Eriksen Søreiden mukaan Euroopan turvallisuuspoliittinen tilanne on pysyvästi muuttunut. Norja pitää Venäjän arktista varustelua pitkän aikavälin epävarmuustekijänä, johon on reagoitava heti.

Huippuvuoret ovat Venäjän pohjoisen laivaston ydinsukellusveneiden etupiirissä, joten sukellusveneiden uusiminen lienee Norjan puolustussuunnitelman yksi prioriteetti. Norjan sotilastiedustelu vahvistui tänä vuonna 39 miljoonalla eurolla, ja huippumoderni tiedustelualus Marjata purjehti arktisille vesille huhtikuussa. Pohjoisen purjehduspäiviä ja merellistä ilmavalvontaa on jo lisätty.

Puolustusliitto Natolle Norja on tehnyt aloitteen merellisen strategian vahvistamisesta. Tarkoitus on lisätä yhteisharjoituksia ja kiinnittää liittokunnan huomiota Norjan lähialueille. Vastaavasti Norjan tiedustelu palvelee koko Natoa, ja Norjan aktiivisuus pohjoisessa voi hillitä Yhdysvaltain tarvetta lisätä länsäoloaan Venäjän lähialueella.

 

Kirjoittaja on Suomen Oslon-suurlähetystön
puolustusasiamiehen assistentti.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu