Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Onko Suomessa erityistä metsäosaamista?

Teksti:
Julkaistu: 31.5.2023
Tutkimus ei aina näy Suomen metsäpolitiikassa. Kuva: Pixabay

 

Suomessa paukutellaan usein henkseleitä metsäosaamisesta. Tehdäänkö Suomessa erityisen hyvää metsäntutkimusta, metsien ekologian tutkimusjohtaja Annikki Mäkelä Helsingin yliopistosta?

»Kyllä Suomen metsäkoulutus ja metsäntutkimus ovat sijoittuneet kansainvälisissä vertailuissa hyville sijoille.»

Toki muuallakin tehdään hyvää tutkimusta. Pohjoisen vyöhykkeen metsien tutkimus on aktiivista erityisesti Ruotsissa ja Kanadassa, ja esimerkiksi Saksassa ja Ranskassakin tehdään laadukasta tutkimusta.

Vaikeampi kysymys Mäkelän mukaan on, näkyykö tutkimus Suomen metsäpolitiikassa. Metsäntutkijoita on mukana ministeriöiden työryhmissä, kuten myös Suomen ilmastopaneelissa ja luontopaneelissa. Suurin vaikutus metsäpolitiikkaan lienee kuitenkin Luonnonvarakeskuksella. Aivan viime aikoihin asti metsäpolitiikassa on Mäkelän mukaan painotettu melko yksipuolisesti bio­taloutta.

»On ajateltu, että metsät ovat resurssi, joka tuottaa tuotteita ja hyödykkeitä.»

Tutkimuksessa on kuitenkin korostettu myös laajempia ekosysteemipalveluja, esimerkiksi hiilensidontaa, monimuotoisuutta ja virkistysarvoja.

Nyt esimerkiksi tutkitaan, miten hiilensidonta saataisiin osaksi metsänomistajan taloutta. Lisäksi on tärkeää tutkia uusia, sellua paljon korkeamman jalostusasteen tuotteita, joilla metsästä voisi saada lisäarvoa vähemmällä materiaalin käytöllä.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu