Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Onko YK:n rahoittaminen vapaaehtoista?

Teksti:
Julkaistu: 1.3.2017

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkaili kautensa alussa leikkaavansa Yhdysvaltain rahoitusta YK:lle. YK:n perusbudjetti tälle ja viime vuodelle on yhteensä 5,4 miljardia dollaria, minkä lisäksi rahoitetaan rauhanturvaoperaatioita ja erityisjärjestöjä. Onko maailmanjärjestön rahoittaminen vapaaehtoista, Suomen YK-liiton toiminnanjohtaja Helena Laukko?

”YK:n perusbudjetti ja rauhanturvaoperaatioiden rahoitus perustuvat maksuosuusjärjestelmään, josta sovitaan yhdessä kolmen vuoden välein. Nämä kunkin jäsenmaan pakolliset maksuosuudet perustuvat esimerkiksi bruttokansantuotteeseen ja väestömäärään ja takaavat jäsenmaille YK:ssa äänioikeuden. Yhdysvaltain maksuosuus on suurin.”

”Sen sijaan YK:n erityisjärjestöjen, kuten kehitysjärjestö UNDP:n, rahoitus perustuu pääosin jäsenmaiden vapaaehtoisiin maksuihin. Jäsenmaat voivat leikata niitä halutessaan. Toisaalta pakollistenkin maksuosuuksien maksamista voi viivästyttää, kuten Yhdysvallat on usein tehnyt etenkin republikaanipresidenttien kausilla. Vaikka maksuja olisi rästissä, ei ole kenenkään intresseissä yrittää erottaa Yhdysvaltoja YK:sta.”

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa