Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Opposition kannatus nousee Saksassa

Osavaltiovaaleista on tulossa tiukka testi liittohallitukselle.

Teksti:
Julkaistu: 10.3.2011
KUVA: SIMON MÜLLER / FLICKR

Vuosi 2011 on nimetty Saksassa varsin perustellusti Superwahljahriksi, su­pervaalivuodeksi, sillä helmikuussa al­kanut seitsemän osavaltiovaalin maraton jatkuu aina syyskuuhun asti.

”Vaalien polttavimmat aiheet poik­keavat osavaltiosta toiseen, mutta ylei­sesti esille nousevat työmarkkinapolitiik­kaan, koulutukseen, energiapolitiikkaan ja maahanmuuttajien integroitumiseenliittyvät kysymykset”, arvioi Saksaan erikoistunut yleisen historian professori Hannes Saarinen Helsingin yliopistosta.

Maahanmuuttajien integroituminen nousi keskusteluihin voimakkaasti, kun kristillisdemokraattinen liittokansleri Angela Merkelin totesi viime lokakuussa, että monikulttuurisuus on epäonnistunut Saksassa. Epäonnistumisesta on syytetty ensisijassa maahanmuuttajia itseään. Maanväestöstä yli 18 prosenttia on maahanmuuttajataustaisia.

Kansallisdemokraattinen puolue NPD ottaa todennäköisesti maahan­muuttajakeskustelusta kaiken irti, mutta Saarinen ei usko sen tuovan puolueelle riittävästi lisä-ääniä. NDP on edustettuna Mecklenburg-Vorpommerninosavaltio­parlamentissa, ja sillä on jalansijaa myös Saksi-Anhaltissa, mutta muissa osavalti­oissa sillä tuskin on menekkiä.

”Ei Saksassa ole jyrkkää kansallis­mielisyyden aaltoa, jollei tuota maahan­muuttajakeskustelua halua sellaiseksi tulkita.”

Vihreä pormestari Berliiniin?

”Osavaltiovaaleja pidetään liittohalli­tuksen kannatuksen testinä. Vaalit vai­kuttavat liittoneuvoston kokoonpanoon, jossa nykyhallituspuolueet ovat hiljak­koin menettäneet enemmistöaseman­sa”, Saarinen toteaa. Ennusteet eivät imartele Saksan nykyjohtoa. Merkelin konservatiivinen kristillisdemokraattinen puolue CDU on menettänyt suosiotaan esimerkiksi tuki­essaan kiisteltyä rautatieasemahanketta Stuttgart 21:tä ja venytettyään ydinvoimaloiden käyttöikää.

Tilannetta ei helpota se, että myös CDU:nhallitusliittolainen, liberaali­puolue FDP, on menettänyt roimasti kannatustaan. Vastoinkäymisistä ovat hyötyneet etenkin sosiaalidemokraatit ja vihreät. Sosiaalidemokraatit voittivat selvin luvuin Hampurin osavaltiovaalithelmikuussa.

Vihreiden nousua povataan Berliinin syyskuisissa vaaleissa.”Berliinissä voi käydä niin, että kaupunki saa ensimmäi­sen vihreän ylipormestarin, jollei nykyi­nen ylipormestari, sosiaalidemokraattien Klaus Wowereit, saa vaalikampanjaansa uutta puhtia,” Saarinen sanoo.

 

Susan Villa

Kirjoittaja on vapaa toimittaja

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa