Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Pakina

Pakinoitsija Kärpänen ja klassinen nollatoleranssi

Kuunteluasema 358: Tarkkailuraportti 4

Teksti:
Julkaistu: 6.9.2023

Ääni A: Kuulitko mitä siellä haarakonttorissa oli kirjoiteltu? Aika tarkoituksellisen ilkeää, sanalla sanoen mulkkua hommaa.

Ääni B: No joo, mutta eikö ne ollut ihan muinaisia juttuja. Arkeologisella hakkuulla silmään sitä, joka vanhoja kaivelee. Sitä paitsi kaikkihan tällaisia kirjoittavat, eikö?

A: En minä. Tai no, en ehkä ihan jokaista vanhaa vitsiäni haluaisi päivälehteen, mutta kyllähän tuollainen jotain asenteista kertoo. Aika mulkkua. Mitähän ne meistä ulkomailla nyt ajattelevat?

B: Ulkomailla ne vasta mulkkuja ovatkin, tällaiset jutut ovat ihan velttoja niiden rinnalla. Sitä paitsi mistä ne ulkolaiset muka kuulisivat näistä? Jos joku vasikoi, niin se vasta mulkkua onkin. Oman pesän likaamista.

A: Yritä nyt jo päättää onko tässä mielestäsi ongelma vai ei.

B: No ei ole. Eihän nuo tekstit ole mulkkua nähneetkään. Eikä niitä voi ryhtyä käsittelemään fiilispohjalta miten sattuu. Sinäkin yrität nyt tässä inflatoida. Miksi haluat nähdä mulkkuja joka paikassa?

A: Pötyä. Puhun kirjoituksista, joissa nostettiin ikävässä sävyssä toisista ihmisistä esiin asioita, joihin he eivät voi itse vaikuttaa. Miksi käyttäydyt kuin munasuoja?

B: Mitä vielä. On tietysti ja yksiselitteisesti jyrkän tuomittavaa, jos joku on klassinen mulkku.

A: Mikäs se sellainen klassinen mulkku on?

B: No se on, kaikkihan sen tietävät. Siis se on joku, joka on niin mulkku, että myöntää avoimesti olevansa mulkku. Niille minulla on nollatoleranssi.

A: Jaa. Kuulostaa vähän suppealta. Miten tämä sinun nollatoleranssisi näkyy?

B: Sanon niille, että nyt äkkiä kerrot julkisesti, ettet oikeasti ole mulkku. Voi myös pahoitella sitä, että muille tuli paha mieli tästä väärinkäsityksestä. Sitten voidaan jatkaa entiseen malliin.

A: Ahaa, mutta jos ongelma on asenteissa, niin eikös tuo nyt ole lähinnä koko homman piilottamista? Mitä jos ei myönnä olevansa mulkku, mutta käyttäytyy silti kuin mulkku?

B: Taas näet mulkkuja siellä, missä niitä ei ole. Millä oikeudella sinä kiistät ihmisten oman kokemuksen itsestään? Ei, ei. Jos edessäsi on yksilö, ja olet hänelle klassinen mulkku, niin asia on selvä. Mutta jos on kyseessä suurempi ihmisjoukko, niin se on sitten eri asia.

A: Eihän tuossa ollut mitään logiikkaa. Ihan kuin yrittäisit väistellä.

B: En tietenkään. Tiesitkö, että kommunistit ovat olleet maailman suurimpia mulkkuja?

Kärpänen

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu