Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Pakolaiskiista Itä-Afrikassa

Teksti:
Julkaistu: 13.3.2016

Itäafrikkalainen Ruanda aikoo lähettää 70 000 naapurimaasta Burundista tullutta pakolaista kolmansiin maihin – mutta epäselvää on, mihin.

Ruanda ilmoitti aikeistaan helmikuussa sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli syyttänyt Ruandaa burundilaisten pakolaisten värväämisestä ja kouluttamisesta Burundin presidentin Pierre Nkurunzizan kaatamiseksi. Myös YK totesi alkuvuonna raportissaan, että Ruanda tukee Burundin kapinallisia.

Noin 250 000 burundilaista on paennut kotoaan ja yli 400 ihmistä on kuollut sen jälkeen, kun Nkurunziza ilmoitti pyrkivänsä kolmannelle presidenttikaudelle ja voitti vaalit heinäkuussa. Presidentin vastustajat lähtivät kaduille osoittamaan mieltään, ja maa ajautui mellakoihin ja väkivaltaan.

Burundin presidentti Nkurunziza on syyttänyt Ruandaa maansa väkivaltaisuuksien lietsomisesta. Ruanda on puolestaan kieltänyt osallistuneensa tilanteeseen mitenkään.

Ruanda ja Burundi kuuluvat Kenian, Ugandan ja Tansanian kanssa Itä-Afrikan yhteisöön. Mailla on tavaroita, palveluita, pääomia ja työvoimaa koskevat sisämarkkinat, ja ne suunnittelevat yhteistä valuuttaa ja poliittista yhdentymistä.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa