Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Saako ulkomainen poliitikko kampanjoida Suomessa?

Teksti:
Julkaistu: 1.5.2018

Hollanti ei maaliskuussa päästänyt maahan Turkin ulkoministeriä, jonka oli määrä järjestää Hollannissa Turkin uutta perustuslakia puoltava kampanjatilaisuus. Onko Suomella velvollisuus päästää maahan vieraiden valtioiden poliitikkoja kampanjoimaan, ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän yksikön päällikkö Vesa Häkkinen?

»Koska Suomessa on kokoontumis- ja sananvapaus, kenenkään maahantuloa ja puhetilaisuuksia ei voida kautta linjan kieltää. Kun kolmansien maiden viisumivelvolliset kansalaiset pyrkivät Suomeen, edustusto myöntää heille viisumin. Se ei kuitenkaan ole automaattinen maahantulolupa, vaan rajaviranomaiset päättävät maahan pääsystä.

»Jos tilaisuuden järjestäminen ei turvatoimista huolimatta olisi mahdollista, tilaisuus voitaisiin estää ja henkilö voitaisiin viime kädessä poistaa maasta.»

”Lisäksi on mietittävä, mitä pidetään sopivana ja poliittisesti korrektina. Jos esimerkiksi Suomessa järjestettäisiin Nato-kansanäänestys ja täältä lähtisi poliitikkoja Ruotsiin tai Venäjälle agitoimaan, Suomessa varmaan punnittaisiin, onko suomalaispoliitikkojen vierailu hyvien tapojen mukainen ja miten se vaikuttaa kahdenvälisiin suhteisiin. Samaan tapaan toivoisi harkintaa toisilta valtioilta, jos ne pohtisivat agitoijien lähettämistä Suomeen.»

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa