Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Pohjolakin haalii maata

Teksti:
Julkaistu: 20.9.2013
Kauko Kyöstiö

Maailman maa-alasta yli 80 miljoonaa hehtaaria on ulkomaisessa hallinnassa, mikä vastaa arviolta kahta prosenttia maailman viljelykelpoisesta maa-alasta.

Ylikansallista maanhallintaa seuraa­van Landmatrix.org-sivuston mukaan Pohjoismaista eniten ulkomaista maata ovat haalineet käyttöönsä norjalaiset ja ruotsalaiset sijoittajat. Norjalaisilla on hallussaan noin 670 000 hehtaaria ulkomaistamaata, ruotsalaisilla noin 560 000 hehtaaria.

Ruotsalaisten haalimista maista yli 500 000 hehtaaria ja norjalaisten haali­mista lähes 400 000 hehtaaria sijaitsee Mosambikissa, jossa sijoitukset koh­distuvat ennen kaikkea metsätalouteen. Mukana on esimerkiksi Global Solidarity Forest Fund -sijoitusrahasto (GSFF), jonka perustajiin kuuluvat Ruotsin luterilainen kirkko ja Norjan kirkon sijoitusrahasto. Muun muassa Mosambikin hallitus on arvostellut GSFF:ää siitä, että rahaston haltuunsa kahmimilla mailla paikallisia pienviljelijöitä on uhkailtu ja pakotettu siirtymään metsänistutusten tieltä.

Suomalaissijoittajilla on Landmat­rixin mukaan hallussaan maata muun muassa Tansaniassa, missä Finnfund on rahoittanut sijoituksia metsätalouteen.

Maailman mittakaavassa eniten ulkomaista maata, lähes 12 miljoonaa hehtaaria, on kiinalaisten sijoittajien hallussa. Eniten kiinalaiset ovat haalineet maata Kambodžasta.

Useimmat maasijoitusten kohde­maista ovat maailman köyhimpiä ja maataloudesta riippuvaisia maita.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa