Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Kolumni

Porvarin suljettu sydän

Fredrik Reinfeldt kehotti ruotsalaisia avaamaan sydämensä.

Teksti:
Julkaistu: 30.3.2015

Kirjoittaja

Kirjoittaja on Ylen ulkomaantoimittaja, joka työskenteli Skandinavian-kirjeenvaihtajana 2010–2012.

Ruotsiin saapui viime vuonna yli 80 000 turvapaikanhakijaa, jois­ta suurin ryhmä olivat syyrialaiset. Suomesta haki viime vuonna turvaa hiukan yli 3 600 ihmistä.

Ruotsi on Euroopan mittakaavassa ollut antelias pakolais-

politiikassaan. Ennen viime syyskuun valtiopäivävaaleja maltilli­sen kokoomuspuolueen johtaja Fredrik Reinfeldt muistutti, että kasvava pakolaisvirta maksaa. Hän kehotti ruotsalaisia avaamaan sydämensä hätää kärsivien auttamiseksi. Kaikki kokoomusäänestäjät eivät innostuneet.

Maahanmuuton rajoittamista vaativa Ruotsidemokraatit-puolue yli kak­sinkertaisti kannatuksensa vaaleissa, ja noin puolet lisä-äänistä tuli maltil­liselta kokoomukselta.

Voittoa selitettiin aluksi perinteisiin poliitikkoihin kyllästyneiden protestiksi. Tutkimukset eivät tue väitettä: esimerkiksi Linköpingin yliopiston tekemä asennetutkimus osoittaa päinvastoin, että ruotsidemokraattien äänestäjille tunnusomaista ovat »jyrkkä suvaitsemattomuus ja muukalais­vastaiset mielipiteet».

Porvaripuolueiden kannalta on hälyttävää, että 80 prosenttia ruotside­mokraattien leiriin siirtyneistä porvariäänestäjistä ilmoitti, että maahan­muuttokysymykset olivat heille ratkaisevia. Ajatuspaja Timbron teettämästä tutkimuksesta käy ilmi, että useimmat puoluetta vaihtaneista eivät muuten pitäneet ruotsidemokraatteja parhaana vaihtoehtona.

Tänä vuonna Ruotsi varautuu 90 000 turvapaikanhakijaan. Se on suuri määrä Ruotsissakin, mutta esimerkiksi Syyrian katastrofin mittakaavassa vain yhden ison pakolaisleirin väkimäärä.

Ruotsidemokraattien pelossa Ruotsissa välteltiin pitkään keskuste­lua pakolaisista ja maahanmuutosta. Nyt ainakin kokoomuskentältä on kuulunut vaatimuksia aiempaa tiukemmasta linjasta.

Hallituksen linjaan tuskin kuitenkaan on luvassa suuria muutoksia. Niin sanotulla joulukuun sopimuksella porvaririntama antoi sosiaalidemokraat­tien ja vihreiden vähemmistöhallitukselle koko vaalikauden kestävän budjettirauhan. Vihreiden kannattajien suhtautuminen maahanmuuttoon ja pakolaisiin on kaikkein myönteisintä, joten hallituksessa on vaikea sopia aiempaa tiukemmasta maahanmuuttopolitiikasta.

Vaa’ankieliasemassa olevilta ruotsidemokraateilta joulukuun sopi­mus vei lähes kaiken vaikutusvallan, mutta puolue väittää nyt olevan­sa ainoa vastavoima hallituksen politiikalle. Maahanmuuttopolitiikasta huolestuneille kokoomuslaisille ruotsidemokraatit muistuttavat varmasti, että kokoomus tukee hallituksen linjaa.

Toivoa sopii, että nyt virinneessä keskustelussa puhutaan muustakin kuin nykylinjan tiukennuksista. Keskusteltavaa riittäisi esimerkiksi siitä, miten varmistetaan maahanmuuttajien työllistyminen. Ruotsin aiemmat koke­mukset osoittavat, että työ kotouttaa tulijat yhteiskuntaan.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa