Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Raportti ennakoi EU-vaalien jytkyä liikkuvista äänestäjistä

Teksti:
Julkaistu: 23.5.2019

Eurovaalien suurin jännitysmomentti saattavat olla liikkuvat äänestäjät. Äänestyskopille saapuvista ihmisistä lähes 100 miljoonaa – 70 prosenttia varmoista äänestäjistä – ei ole vielä päättänyt, miten aikoo äänestää. Luvut ilmenevät tuoreesta ECFR-tutkimuslaitoksen raportista.

Vaalien todellinen jakolinja ei kulje avoimen Euroopan ja suljettujen kansallisvaltioiden kannattajien välillä. Kyse on siitä, ajatteleeko äänestäjä järjestelmän olevan rikki vai uskooko hän status quon toimivan.

EU-maista Ranska ja Tanska ovat kuin yö ja päivä. Ranskassa 69 prosenttia ajattelee, että EU:n ja kotimaan järjestelmät ovat rikki. Tanskassa sen sijaan 55 prosenttia katsoo, että molemmat toimivat hyvin. Unkarissa 43 prosenttia ajattelee, että kotimaan järjestelmä on rikki, kun taas EU-järjestelmästä näin ajattelee vain 20 prosenttia äänestäjistä.

Äänistä taistelevien perinteisten puolueiden kannattaisi kiinnittää huomiota siihen, mitä äänestäjät ajattelevat kansallisista ja EU:n instituutiosta, raportissa ehdotetaan.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu