Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Rokkia ja räjähdyksiä

Teksti:
Julkaistu: 11.12.2012
KUVA : LACSCOTT WOODWARD/ COMMON WEALTH OF AUSTRALIA, DEPARTMENT OF DEFENCE

Ohjus syöksyy hidastetussa kuvassa alas taivaalta maaliinsa ja katoaa suureen räjähdykseen. Sitten toinen oh­jus, ja kolmas, aina uudestaan. Räjäh­dyksiä rytmittää keskitempoinen testosteronirock.

Kyseessä on maailman suurimman asevalmistajan Lockheed-Martinin jassm-risteilyohjusten esittelyvideo. Suomi on hankkimassa kyseisiä ohjuksia 180 mil­joonalla eurolla. Ehkäpä asevalmistajan kaupparatsut ovat vakuuttaneet Suomen puolustusministeriön herrat juuri tällä videolla.

Vaan eivätpä Lockheed-Martinin kilpailijat jää videoviestinnässä pekkaa pahemmiksi. Ruotsalais-saksalaisen Taurus-ohjuksen valmistajat turvautuvat aidon videokuvan ohella myös animaati­oon. Potentiaalista ostajaa houkutellaan lupauksella siitä, että Taurus on erityisen tehokas iskettäessä maanalaisiin bunk­kereihin.

Intialais-venäläisen BrahMosin myyntivalttina on nopeus; BrahMos on maailman nopein risteilyohjus. BrahMos-videolla on poikkeuksellisen komeaa kuvamateriaalia, kun ohjuksella upotetaan kokonainen iso sotalaiva.

Amerikkalaisen Raytheon-konsernin Tomahawk-videossa lisätäkynä ovat hienot kuvat vedenalaisesta laukaisus­ ta. Tomahawkin tehokkuudesta olisi kuitenkin voinut etsiä toisenlaistakin kuvamateriaalia: ohjuksia ovat saaneet 1980-luvulta lähtien niskaansa niin irakilaiset, afganistanilaiset, serbit kuin jemeniläiset.

Vuonna 2009 Yhdysvallat iski Jeme­nissä al-Qaidan leiriin. Tomahawk osoit­ti tehonsa tappamalla 55 ihmistä, joista 41 oli siviilejä.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa