Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Saako saastepilven alla aurinkoenergiaa?

Teksti:
Julkaistu: 22.6.2015

Aurinkoenergian tuotanto on kasvanut Kiinassa 2010-luvulla huimaa vauhtia. Tämän vuoden maalis­kuuhun mennessä tuotantokapasiteetti kohosi jo 33 gigawattiin. Kiinaa kuitenkin piinaavat laajat ja sakeat saastepilvet, jotka sairastuttavat ihmisiä etenkin suur­kaupungeissa ja alentavat näkyvyyden pahimmillaan vain kymmeniin metreihin.

Miten Kiinan ilmansaasteet vaikuttavat aurinkoenergian tuotantomahdollisuuteen, teknillisen fysiikan professori Peter Lund Aalto-yliopistosta?

»Jos kävelee Kiinan suurkaupungeissa, huomaa smo­gin vaikutuksen ja valon määrän vähenemisen. Auringon säteily vähenee samassa suhteessa, ja samalla säteilyn luonne muuttuu: tulee enemmän hajasäteilyä kuin suo­raa säteilyä.»

»Arviolta 20–30 prosenttia auringon energian potentiaalista menee hukkaan saasteiden vuoksi. Aurinko­paneeleita joudutaan asentamaan samassa suhteessa enemmän.»

»Asia riippuu paljon myös ilmanalasta ja ilmavirtauk­sista. Rannikolla siihen vaikuttaa vielä ilmankosteus, joka muodostaa luontaista utua. Esimerkiksi Shanghai on selvästi etelämpänä kuin Suomi [Afrikan pohjoisrannikon korkeudella], mutta vuoden mittaan auringon säteilyä saadaan siellä tuskin enempää kuin Helsingissä.»

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa