Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Saksa pallottelee pakolaisia

Nordrhein-Westfalenin pitäisi majoittaa yli 200 000 turvapaikanhakijaa.

Teksti:
Julkaistu: 10.3.2016

Saksassa rekisteröitiin viime vuonna yli miljoona turvapaikanhakijaa, ja varsinaisia hakemuksia jätettiin vuoden loppuun mennessä noin 477 000.

Kun hakijat on rekisteröity, heidät jaetaan vastaanottokeskuksiin Saksan osavaltioiden kesken niin sanotun Königsteinin jakoperiaatteen mukaan. Runsasväkisimmät ja verotuloiltaan vauraimmat osavaltiot kantavat suurimman vastuun.

Bremenin ja Saarinmaan pieniä osavaltioita lukuun ottamatta turvapaikanhakijoita sijoitetaan suhteellisesti vähiten entisen Itä-Saksan osavaltioihin.

Osavaltiot ovat yrittäneet sysätä vastuuta turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta toisilleen, ja etenkin Baijerissa on vaadittu tulijamäärän hillitsemistä.

Baijerin kristillisdemokraattinen pääministeri Horst Seehofer on todennut, ettei turvapaikanhakijoiden jakojärjestelmä osavaltioiden kesken toimi. Baijeriin tuli viime vuonna noin 160 000 turvapaikanhakijaa, ja hakemuksia jätettiin noin 71 000. Seehofer on uhannut valittaa puoluetoverinsa, liittokansleri Angela Merkelin avoimesta pakolaispolitiikasta perustuslakituomioistuimeen.

Grafiikka: Kauko Kyöstiö

Baden-Württembergin vihreitä edustava pääministeri Winfried Kretschmann puolestaan haluaisi, että turvapaikanhakijoita lähetettäisiin nykyistä enemmän Saksan itäisiin osavaltioihin, koska entisessä Itä-Saksassa on tyhjillään seisovia asuntoja.

Saksan sisäministeri Thomas de Maizière on torpannut osavaltioiden vaatimukset turvapaikanhakijoiden jakopolitiikan muuttamisesta. Hänen mukaansa muutos lisäisi osavaltioiden välistä eripuraa.

 

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa