Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Saudit siirtävät viikonloppuaan

Teksti:
Julkaistu: 20.5.2013

Saudi-Arabia harkitsee siirtävänsä viikonloppua päivän eteenpäin. Tä­hän asti työviikko on kestänyt lauantais­ta keskiviikkoon, ja torstai ja perjantai ovat olleet vapaapäiviä.

Maan shura-neuvosto äänesti asi­asta huhtikuun lopulla ja päätyi suo­sittelemaan, että viikonloppu käsittäisi vastedes perjantain ja lauantain. Ennen lopullista päätöstä aiheesta tehdään vielä perusteellinen tutkimus.

Perjantai on muslimien pyhäpäivä. Torstaille ja perjantaille ajoitettu vii­konloppu on siis vastannut meikäläistä lauantain ja sunnuntain viikonloppua, jossa varsinaista pyhäpäivää edeltää toinen vapaapäivä.

Lukuisat islamilaiset maat ovat jo vaihtaneet toisen vapaapäivän torstaista lauantaiksi. Viimeksi uuteen käytäntöön siirtyi Oman toukokuun alussa. Omanin uudistuksen jälkeen Saudi-Arabia jäi ai­noana Persianlahden maana noudatta­maan perinteistä työviikkoa.

Muutoksen taustalla ovat ennen kaikkea liike-elämän tarpeet. Arabi­maiden talous on vahvasti kytköksissä kansainvälisiin markkinoihin. Perintei­sen islamilaisen työviikon vuoksi Saudi- Arabialla on ollut vain kolme yhteistä arkipäivää länsimaiden kanssa.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa