Tilaa UP-lehden uutiskirje
Ajassa

Tunisian vaalien ykkösehdokas Kaïs Saïed ajaa julkisilla ja haluaa rakentaa kouluja korruptiorahoilla

Puolueiden ulkopuolelta ponnistava perustuslakiprofessori Kaïs Saïed on hyötynyt protestimielialasta. Hän on ennakkosuosikki presidentinvaalien toisella kierroksella.

Teksti:
Kuvat:
Julkaistu: 10.10.2019

 

Ennen vuoden 2011 vallankumousta harva yliopistomaailman ulkopuolella oli kuullut perustuslakiin erikoistuneesta professorista nimeltä Kaïs Saïed. Tästä huolimatta korkealentoista klassista arabiaa puhuva 61-vuotias yliopistomies sai Tunisian presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella 15. syyskuuta eniten ääniä (18 prosenttia).

Hän kilpailee voitosta sunnuntaina 13. lokakuuta käytävällä toisella kierroksella mediamoguli Nabil Karouin kanssa. Karoui sai 15 prosenttia ensimmäisen kierroksen äänistä ja on istunut tutkintavankeudessa vanhoista veronkierto- ja rahanpesusyytöksistä koko vaalikampanjan ajan. Keskiviikkona 9. lokakuuta Karoui vapautettiin hänen asianajajiensa vaatimuksesta, koska korkeimman oikeuden tuomari arvioi vangitsemisen tarpeettomaksi.

Saïed on saanut liikanimen Robocop yksiviivaisen puhetyylinsä vuoksi. Hän on luonut imagonsa television perustuslakikommentaattorina ja ruohonjuuritason puolustajana. Yksi Saïedin vaalilupauksista on lakkauttaa suorat eduskuntavaalit ja antaa paikallistasolla valittujen edustajien lähettää edustajansa parlamenttiin.

Toinen vaalilupaus koskee sovintoprosessia itsevaltiaan presidentin Ben Alin valtakaudella (1989–2011) epärehellisin keinoin rikastuneiden liikemiesten kanssa. Saïed haluaisi, että korruption avulla hankittu omaisuus valjastettaisiin sairaaloiden ja koulujen rakentamiseen sekä muihin hankkeisiin köyhimpien alueiden kehittämiseksi.

Konservatiivinen Saïed kannattaa kuolemantuomiota, joka on Tunisiassa yhä voimassa.

Saïedin tyyli vetoaa erityisesti nuoriin ja koulutettuihin äänestäjiin, joille hän on rehellisyyden ja vaatimattomuuden esikuva: Saïed asuu keskiluokkaisessa lähiössä ja käyttää julkisia kulkuneuvoja. Arvopohjaltaan konservatiivinen Saïed kannattaa kuolemantuomiota, joka on Tunisiassa voimassa, vaikka sitä ei ole pantu täytäntöön vuoden 1991 jälkeen.

Saïed suhtautuu kielteisesti tasa-arvoiseen perintölakiin miesten ja naisten välillä – nykyisen lain mukaan tyttöjen perintöosuus on yleensä vain puolet poikien perinnöstä – ja haluaa, että  homoseksuaalisuus säilyisi rikoslaissa. Nykyään siitä voi saada jopa kolmen vuoden vankeusrangaistuksen.

Saïedilla on yhteyksiä radikaaliin vasemmistoon, mutta hän on kampanjoinut ilman poliittista koneistoa jalkautumalla kansan pariin ja hyödyntämällä sosiaalista mediaa. Pääpuolueista islamistinen Ennahdha ilmoitti tukevansa Saïedia, koska puolue kokee tämän konservatiivisen agendan vastaavan parhaiten puolueen kentän olemusta. Saïed on kuitenkin julistanut pysyttelevänsä riippumattomana mahdollisen valintansa jälkeenkin.

Tunisiassa presidentin valtaoikeudet ulottuvat puolustukseen, ulkosuhteisiin ja kansallisen turvallisuuden aloihin. Mikäli Saïed valitaan presidentiksi sunnuntaina, seuraava kysymys on, mitkä poliittiset puolueet ovat valmiit tukemaan hänen ohjelmaansa. Saïedin riippumattomuus saattaa nousta suurimmaksi esteeksi kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu