Tilaa UP-lehden uutiskirje
Ajassa

Tanssivat presidentit Tiktokissa

Videopalvelussa viihtyvät etenkin latinalaisamerikkalaiset poliitikot.

Teksti:
Julkaistu: 31.5.2023

Monet maat Yhdysvalloista Ranskaan, Britanniaan, Intiaan ja Latviaan ovat tänä vuonna kieltäneet virkamiehiltä Tiktokin käytön työpuhelimissa, sillä kiinalaisomisteisen palvelun tietoturva on herättänyt epäilyjä.

Myös Euroopan parlamentti ja komissio ovat kieltäneet sovelluksen henkilöstön työpuhelimissa. Suomessa eduskunta suosittelee, ettei Tiktokia käytetä sen laitteilla. Kansanedustajia laitos kehottaa harkitsemaan tarkkaan, käyttääkö sovellusta sen laitteilla.

Poliitikot ovat kuitenkin huomanneet nuorten suosiman alustan voiman. Esimerkiksi Yhdysvaltojen vuoden 2022 välivaaleissa melkein joka kolmas ehdokas oli Tiktokissa, raportoi Alliance for Securing Democracy -verkosto.

Valtionjohtajista suosituimpia Tiktokissa ovat El Salvadorin presidentti Nayib Bukele, jolla on alustalla 5,7 miljoonaa seuraajaa, sekä Brasilian Luiz Inácio Lula da Silva. Perässä seuraa Emmanuel Macron, johon Ranskan viranomaisia koskevat Tiktok-rajoitukset eivät ilmeisesti ulotu.

Erityisen hanakasti valtionjohtajat käyttävät Tiktokia Latinalaisessa Amerikassa. Time-lehden analyysin mukaan liki kaikki Latinalaisen Amerikan maiden johtajat ovat Tiktokissa, ja kyseessä on alueel­linen trendi. Valtionpäämiehet tarttuvat meemeihin ja tansseihin, ja populistit voivat esittää lyhyitä viestejä hassuttelun ja salsan lomassa.

Latinalaisen Amerikan johtajat eivät myöskään näe Kiinaa poliittisena vastustajana, toisin kuin eurooppalaiset ja pohjoisamerikkalaiset. Kiina on toistuvasti kieltänyt, että Tiktokilla olisi tietoturvaongelmia, ja syyttänyt Yhdysvaltoja palvelun tukahduttamisesta.

Huolet liittyvät myös vaali­vaikuttamiseen. Poliittinen mainonta on alustan sääntöjen mukaan kielletty, mutta väärän tiedon torjumisessa on asiantuntijoiden mukaan paljon petrattavaa.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu