Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Kolera ja ebola leviävät pandemian varjossa

Teksti:
Kuvat:
Julkaistu: 9.12.2021
Liberiassa käynnistyi ebolarokotetutkimus vuonna 2017. Kuva: NIAID

 

Monet maailmaa piinaavat tartuntataudit ovat saaneet tekeytyä rauhassa koronaviruksen varjossa. Huolta herättävät muun muassa ebola, viruksen aiheuttama verenvuotokuume ja kolera, bakteerin aiheuttama ripulitauti.

Kolera on levinnyt syksyn aikana esimerkiksi Kamerunissa, Nigeriassa, Nigerissa ja Togossa. Lokakuun lopussa Nigeriassa oli raportoitu liki 100 000 koleratapausta ja 3 300 kuolemaa. YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston (OCHA) mukaan kuolleisuus on korkeimmillaan neljään vuoteen. Epidemian taustalla ovat huonolaatuinen juomavesi ja kehno sanitaatio.

Ebolaa on tavattu Pohjois-Kivun maakunnassa Kongon demokraattisessa tasavallassa sekä viime keväänä että tänä syksynä. Lokakuussa ainakin kahdeksan ihmistä oli saanut tartunnan ja viisi ihmistä kuollut. OCHAn mukaan todennäköisesti sama viruskanta aiheutti alueella epidemian vuosina 2018–2020.

Ebola ei tartu pisaratartuntana ja on siksi esimerkiksi koronaa epätodennäköisempi leviämään pandemiaksi. Tutkimuksissa on kuitenkin käynyt ilmi tapauksia, joissa ebola on jäänyt piileväksi taudin sairastaneen kehoon ja aktivoitunut uudelleen jopa 5–7 vuotta myöhemmin. Kansainvälinen rokotusallianssi GAVI varoittaakin, että ebola voisi tulevaisuudessa kehittyä nykyistä tarttuvammaksi virukseksi.

Oxfordin yliopisto aloittaa uuden ebola-rokotteen testaamisen vapaaehtoisilla. Tulokset rokotekokeilusta saadaan keväällä 2022.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu