Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Tutkija: Ilmastonmuutos vaikuttaa Afrikassa jo turvallisuuteen

Teksti:
Kuvat:
Julkaistu: 23.5.2019
Poliisin tehtäviä omaksuneen ryhmän jäsenet partioivat luterilaisella kirkolla Nigerian Demsassa.

Jopa 62 prosenttia Afrobarometri-kyselyyn vastanneista afrikkalaisista olisi valmis rajoittamaan liikkumisen vapautta turvallisuuden nimissä. Vain 35 prosenttia kyselyyn vastanneista kannatti rajoittamatonta liikkumisen vapautta.

Lukujen valossa vaikuttaisi siltä, että afrikkalaiset ovat valmiita vaihtamaan osan vapaudestaan turvallisuuteen. Demokratiaa ja hallintoa luotaavan kansalaiskyselyn aineistona oli yli 45 000 haastattelua, joita tehtiin 34 Afrikan valtiossa syyskuun 2016 ja syyskuun 2018 välillä.

Uppsalan Pohjoismaisen Afrikka-instituutin vanhempi tutkija Liisa Laakso muistuttaa, että maiden välillä on tutkimuksessa uuria eroavaisuuksia. Kyse ei välttämättä ole siitä, että vastaajat eivät arvostaisi poliittisia oikeuksiaan. Taustalla on muitakin tekijöitä, kuten ilmastonmuutos.

»Erityisesti Sahelin alueella, jossa ilmaston­muutos vaikuttaa, väkivalta on lisääntynyt esimerkiksi paimentolaisten ja maanviljelijöiden välillä.» Erityisen väkivaltaisia ryhmien väliset yhteenotot ovat olleet Nigeriassa, jossa toimii myös terroristijärjestö Boko Haram.

Pohjois-Afrikassa kansalaiset pelkäävät Isisin kasvattavan jalansijaansa. Libyan tilanne säteilee muuallekin Afrikkaan, sillä monen pakolaisen reitti kulkee maahan.

Lisäksi kuluttajahinnat ovat nousseet monissa maissa, kuten Sudanissa ja Algeriassa. Laakso huomauttaa, että hinnannousu yhdistettynä työttömyyteen lisää rikollisuuden uhkaa.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa