Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Ukraina kampesi plussalle

Teksti:
Julkaistu: 1.12.2016

Kahden vuoden syöksykierre Ukrainan taloudessa näyttää olevan ohi. Maan bruttokansantuote supistui vuosina 2014–2015 yhteensä 16 prosenttia, mutta on toipumassa tänä vuonna 1,5 prosentin kasvuun. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennustaa Ukrainan talouden kasvavan ensi vuonna 2,5 prosenttia.

Osa kasvusta selittyy öljyn hinnan nousulla, joka hyödyttää Venäjän taloutta. Venäjä on edelleen Ukrainan tärkein kauppakumppani, vaikka maat sotivat Itä-Ukrainassa ja Venäjä miehittää Krimin niemimaata. Ukraina on menettänyt teräksen vientituloja Itä-Ukrainasta. Maatalousvienti on sen sijaan kasvussa.

Myönteiset talousluvut ovat tärkeitä Ukrainan läntisille lainoittajille. Ukraina odottaa
neljättä erää vuonna 2015 myönnetystä IMF:n 16,5 miljardin euron lainasta. Maan talousministeri Oleksandr Daniljuk tosin vakuutti marraskuussa, ettei rahalla ole kiirettä, koska »romahdusta ei ole näköpiirissä».

Ukraina saa lainaa vastineeksi uudistuksista, jotka ovat edenneet hitaasti varsinkin korruption vähentämisessä. Talousindikaattorit näyttävät lupaavammilta: Inflaatio on laskenut vuodessa yli 40 prosentin tasolta reiluun 10 prosenttiin. Myös ulkomaiset investoinnit ovat kasvussa. Marraskuussa kaksi kiinalaisyritystä ilmoitti rakentavansa jättimäisen yhden gigawatin aurinkovoimalaitoksen Tšernobylin ydinvoimalan onnettomuusalueelle.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa