Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Ukraina vahvistaa asevoimia

Teksti:
Julkaistu: 15.12.2015
KUVA: SAŠA MAKSIMENKO/FLICKR

Ukraina on kasvattanut asevoimiaan kuluvana vuonna 150 taisteluvalmiiseen pataljoonaan. Määrä on kolmin­kertainen vuoteen 2014 verrattuna. Armeijan vahvuus on nyt 250 000 henkilöä, joista 110 000 on asevelvollisia. Tänä vuonna valmistuu 400 Ukrainassa rakennettua panssaroitua taisteluajoneuvoa ja lennokkeja.

Asevoimien valmius on parantunut selvästi, arvioi ukrainalaisen Razumkov-instituutin kansainvälisen turval­lisuuden asiantuntija Oleksej Melnik. Uudistuksia tarvi­taan kuitenkin enemmän. »Lennokit ovat Ukrainalle uutta, mutta vanha kalusto aiheuttaa yhä paljon haasteita.»

Vaikeinta Ukrainalle on ollut vastata Venäjän elektro­niseen sodankäyntiin. Yhdysvaltain armeija kuvailee sitä erittäin hienostuneeksi. Venäläiset Krasukha-4-järjestel­mät jumittavat tutkia, radioita ja GPS-signaaleja sekä estä­vät Ukrainan ilmavoimien operaatioita. Häirinnän takia Ukraina ei pysty vastaamaan kapinallisten tykistötuleen, joka on aiheuttanut suurimman osan miestappioista.

Syyskuussa Yhdysvallat päätti Q36-tutkajärjestel­mien lähettämisestä Ukrainaan. Tutkat pystyvät pai­kantamaan tykistö- ja kranaattitulen parinkymmenen kilometrin päästä. Ukrainan tavoitteena on valmistaa samoja tutkajärjestelmiä kotimaisesti. Maa yrittää hou­kutella aseteollisuuteen ulkomaisia investointeja, mutta uudistusten esteenä on ollut teollisuuden korruptio.

Ensi vuonna Ukraina yli kaksinkertaistaa puolustus­budjettinsa viiteen prosenttiin kansantuotteesta eli noin neljään miljardiin dollariin. Yhdysvallat on vuodesta 2014 lähtien avustanut Ukrainaa 244 miljoonalla dollarilla, lähinnä kouluttamalla sotilaita.

»Ilman tukea meidän olisi pitänyt sijoittaa rahat koulutukseen itse», Melnik sanoo. »Nyt Ukraina voi koh­distaa ne rahat hankintoihin.»

 

Kirjoittaja on sotaan ja konflikteihin erikoistunut toimittaja.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa