Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Ukrainan presidentinvaalit lähestyvät — ehdolla koomikko, kaasuprinsessa ja suklaatehtailija

Teksti:
Julkaistu: 7.3.2019

Kiovalainen opettaja meuhkaa nettivideolla korruptiosta ja saa kansan suosion. Eräänä aamuna hän herää Ukrainan presidenttinä.

Juoni on parin vuoden takaisesta tv-sarjasta Sluha naroda (”Kansan palvelija”), mutta kevään vaaleissa se voi käydä toteen. Sarjan tähti Vladimir Zelenskyi tähyää maansa uudeksi presidentiksi.

Kannatuskyselyiden mukaan Zelenskyi on yksi kolmesta ehdokkaasta, joista ketkä tahansa kaksi voivat päätyä toiselle kierrokselle maaliskuun lopun presidentinvaaleissa.

Zelenskyi

Johdossa on entinen pääministeri ja vallankumousikoni, vuonna 2011 korruptiosta tuomittu ”kaasuprinsessa” Julija Tymošenko. Hänen kintereillään on myös istuva presidentti, ”Ukrainan suklaakuninkaaksi” kutsuttu entinen makeistehtailija Petro Porošenko.

”Zelenskyin kannatuksen äkillinen nousu tammikuussa ei ollut vahinko. Vahvoilla on ehdokas, joka näyttää parhaiten edustavan muutosta”, sanoo tutkija Andrew Wilson ECFR-tutkimuslaitoksesta.

Zelenskyi on vaaleissa tuntematon tekijä. Venäjän televisiossa aloittanut mediapersoona, käsikirjoittaja ja ohjaaja on kartuttanut tuotantoyhtiönsä avulla miljoonaomaisuuden, mutta esiintyy eliitin vastavoimana. Oman poliittisen ohjelman sijaan Zelenskyi lupaa kysyä kansan mielipidettä netissä ja toteuttaa massojen tahtoa.

Tymoshenko

Oligarkkien hallitsemassa vaalipelissä Zelenskyin tehtävä on ennen kaikkea tuoda tuoreet kasvot paatuneiden poliitikkojen joukkoon. Hänen takanaan on miljardööri Ihor Kolomoiskyi, jonka omistama tv-kanava 1+1 esittää vaalien aikaan Kansan palvelija -sarjan uusimman tuotantokauden.

Yhteistä kolmelle kärkiehdokkaalle on myönteinen suhtautuminen Euroopan unioniin ja Natoon. Helmikuussa Ukrainan parlamentti ja kaikki eturivin ehdokkaat hyväksyivät EU- ja Nato-jäsenyyden tavoittelun kirjaamisen perustuslakiin.

”Se oli tärkeä askel, jonka ansiosta aiheesta keskustellaan paljon vähemmän. EU ja Nato eivät ole enää ehdokkaita jakavia kysymyksiä”, Wilson sanoo.

Poroshenko
Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu