Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Pääkirjoitus

Uudistunut Ulkopolitiikka on entistä moniäänisempi

Teksti:
Julkaistu: 30.6.2024
Katja Creuz

Kirjoittaja

Kirjoittaja on Ulkopolitiikka-lehden päätoimittaja.

Ukrainan sodan eskaloituminen, Trumpin mahdollinen paluu Yhdysvaltojen presidentiksi ja Lähi-idän kiristyvä tilanne herättävät huolta monissa ulkopolitiikan seuraajissa. Viime vuosina olemme saaneet tottua yhä nopeampiin käänteisiin ja rakenteellisempiin muutoksiin kansainvälisessä politiikassa. Sama on koskenut Suomen ulkopolitiikkaa, erityisesti Venäjän Ukrainaan kohdistuvan täysimittaisen hyökkäyssodan jälkeen.

Paljon on tapahtunut lyhyessä ajassa, kuten nopealla aikataululla toteutettu Nato-jäsenyys todistaakin. Tämän lisäksi Suomen Venäjä-politiikassa on tapahtunut perustavanlaatuinen muutos, jonka pysyvyyttä kukaan on vielä vaikea arvioida.

Ulkopolitiikan seuranta on myös uuden äärellä.  Sanomalehtien mielipidekirjoitukset korvautuvat yhä useammin podcasteilla, X:n langoilla ja muilla sosiaalisen median kirjoituksilla. Radiopuheet jäävät oletettavasti historiaan. Tuskin kuulemme enää vastaavaa kuin presidentti Svinhufvudin puhe keväällä 1932, jossa hän kukisti vahvoin sanoin Mäntsälän kapinan.

Moninaisuus ja moniäänisyys ohjaavat toimituskunnan työtä.

Ulkopolitiikan seuraaja joutuukin enenevästi sopeutumaan nopearytmisiin julkaisuihin ja valikoimaan itselleen sopivat alustat tai muodot kuluttaa poliittista analyysia.

Myös palkittu Ulkopolitiikka-lehti on uuden edessä siirryttyään ensisijaisesti verkkolehdeksi.

UP pyrkii säilyttämään asemansa yhtenä suomalaisen yhteiskunnan tärkeänä ulkopoliittisen keskustelun luojana ja tavoittamaan samalla uutta lukijakuntaa. Tämä tulee näkymään niin juttujen aihevalikoimassa kuin kirjoittajissa.

Vakiintuneiden kirjoittajien rinnalle Ulkopolitiikka-verkkolehti tuo esille nuorempia, tulevaisuuden kannanottajia. Moninaisuus ja moniäänisyys ohjaavat toimituskunnan työtä. Verkkolehden ulkonäköä on raikastettu ja sen käytettävyyttä parannettu etenkin mobiililukijoita ajatellen.

Vaikka vaikeina aikoina haluamme pitää tutusta kiinni, uskon että uusi Ulkopolitiikka-verkkolehti vakiinnuttaa paikkansa ulkopolitiikan keskustelijoiden ja kuluttajien keskuudessa – varsinkin kun luettavaa ilmestyy tasaisemmalla tahdilla kuin mitä perinteinen paperinen lehti olisi sallinut.

Tervetuloa mukaan viihtymään kanssamme!

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa