Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
The Kingmaker seuraa diktaattorin vaimon Imelda Marcosin elämää tämän päivän Manilassa.
Arviot

UP:n elokuvatärpit DocPoint-festivaalille

Dokumenttielokuvafestivaali DocPoint järjestetään tällä viikolla 19. kerran Helsingissä. Ulkopolitiikka-lehti koosti festivaalin kiinnostavimmat kansainvälistä politiikkaa koskettavat elokuvat.

Teksti:
Julkaistu: 28.1.2020

Eliitistä

The Kingmaker
Lauren Greenfieldin dokumentissa Filippiinien pitkäaikaisen diktaattorin Ferdinand Marcosin vaimo Imelda Marcos yrittää palauttaa perheensä kunniaa ja statusta. Politiikka houkuttelee, Marcosin poika Bongbongi haluaa varapresidentiksi ja tytär Imee liittoutuu kovaotteisen presidentti Rodrigo Duterten kanssa. Yli 80-vuotias Marcos itse saa kertoa tarinansa, mutta esille tulevat myös vastakkaiset näkökulmat.

The Forum
Politiikan ja talouselämän jättiläiset kokoontuvat vuosittain Sveitsin Davosiin maailman kenties vaikutusvaltaisimpaan keskustelukerhoon, World Economic Forumiin. Saksalainen Marcus Vetter sai harvinaisen tilaisuuden kurkistaa foorumin kulisseihin ja seurata silmäätekevien keskusteluja. Elokuva kysyy, mitä hyötyä eliitin illanistujaisista oikeastaan on? Tiukimman kritiikin esittää WEF:ssä vieraileva ilmastoaktivisti Greta Thunberg, jonka mielestä maailma kaipaa puheen sijaan enemmän toimia.

The Forum

Itänaapurista

State Funeral
Ukrainalaisen Sergei Loznitsan ohjaus näyttää Stalinin hautajaiset sellaisina, kuin Neuvostoliiton propagandakone ne esitti. Elokuvan ennennäkemätön arkistomateriaali neljä päivää jatkuneista juhlallisuuksista vuodelta 1953 on täynnä pateettista maansurua, henkilömyytin aineksia ja isänmaallista uhoa.

State Funeral

Citizen K
Öljypohatta Mihail Hodorkovski oli vuosituhannen alkupuolella Vladimir Putinin tärkeimpiä haastajia, kunnes syytteet talousrikoksista veivät hänet vankilaan ja lopulta maanpakoon. Alex Gibneyn (mm. Taxi to the Dark Side) dokumentissa Hodorkovskin käännös oligarkista ulkopuoliseksi ja näkyväksi toisinajattelijaksi avaa tämän päivän Venäjän valtapelejä ja ristiriitoja.

Citizen K

Kytevistä konflikteista

Colombia in my Arms
Yli puoli vuosisataa sotineet Kolumbian hallitus ja FARC-sissit ovat viime vuosina käyneet varovaisia rauhanneuvotteluja. Suomalaisten Jenni Kivistön ja Jussi Rastaan uunituore elokuva seuraa neuvotteluja ja sissiliikkeen pyrkimyksiä muuntautua poliittiseksi puolueeksi tilanteessa, jossa syitä väkivaltaan on alati tarjolla.

Colombia in my Arms

Advocate
Rachel Leah Jonesin ja Philippe Bellaïchen dokumentti tarjoaa vielä yhden näkökulman Israelin ja Palestiinan konfliktiin. Israelinjuutalainen ihmisoikeusaktivisti Lea Tsemel puolustaa palestiinalaisia mielipidevankeja ja terroristeja Israelin tuomioistuimissa. Elokuva seuraa Tsemelin työtä ja kertaa hänen 50-vuotista uraansa.

DocPoint-festivaali Helsingissä 27.1 –2.2.2019. Kaikkien näytösten liput ja näytösajat: docpointfestival.fi

Advocate
Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu