Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Arviot

Journalisteja, sotilaita ja kulttuuriristiriitoja — UP:n tärpit tämän talven Docpoint-festivaalille

Dokumenttielokuvafestivaali DocPoint järjestetään jälleen tammi-helmikuun vaihteessa Helsingissä. Koostimme festivaalin ohjelmasta maailmanpoliittisesti kiinnostavia poimintoja.

Teksti:
Julkaistu: 23.1.2023
The Killing of a Journalist. Kuva: TVMarkiza

Mediasta

The Killing of a Journalist

Toimittaja Ján Kuciakin raaka murha vuonna 2018 sysäsi käyntiin tutkinnan, joka paljasti korruptiota ja rikollisuutta Slovakian hallinnon ytimessä. Oligarkkien haalima valta ja yhteydet järjestäytyneeseen rikollisuuteen ovat todellisuutta tämän päivän Euroopassa. Ohjaaja Matt Sarnecki kertoo tositarinaa tutkinnasta, oikeuskäsittelystä ja poliittisesta kriisistä.

Elokuvan näytöksen yhteydessä 5.2. DocPoint järjestää yhteistyössä Journalistiliiton ja Ulkopolitiikka-lehden kanssakeskustelun sananvapaudesta ja toimittajien turvallisuudesta.
Dokfocus: Journalistit demokratian vartijoina, Bio Rex su 5.2. klo 15.

The Etilaat Roz

Tutkivan toimittajan työ on vaikeaa ja vaarallista monessa maassa. Miten vallan vahtikoirat pärjäävät talebanien hallitsemassa Afganistanissa? Zaki Daryabin vuonna 2012 perustama Etilaat Roz -lehti nosti esiin epäkohtia maassa, jossa valta kietoutuu heimosuhteisiin ja korruptioon. Abbas Rezaien dokumentissa seurataan toimittajien kamppailua vallanpitäjien kanssa länsimaiden vetäytymisen jälkeen.

 

Lähi-idästä

Innocence. Kuva: Guy Davidi

Innocence

Israelissa liki kaikki ovat velvollisia asepalvelukseen, ja kuolema on läsnä maan armeijassa. Varusmiehet ovat toisinaan mukana väkivaltaisissa yhteenotoissa palestiinalaisten kanssa, joissa uhreja tulee molemmin puolin. Guy Davidin dokumentissa tutustutaan nuorena kuolleisiin israelilaissotilaisiin ja pohditaan militarismin mieltä muokkaavaa vaikutusta.

Rojek

Miltä näyttää elämä terroristijärjestö Isisin hallitsemilla alueilla islamistien tappion jälkeen? Zaynê Akyolin elokuva seuraa Rojavan kurdialueen palautumista sodan jäljiltä, ja suunvuoron saavat myös vangitut Isis-jäsenet. Kalifaattihaaveiden kaaduttua jäljellä on pelkoa, katumusta ja myös kaipuuta.

 

Yhteisöjen voimasta

Among Us Women

Among us Women

Seksuaali- ja lisääntymisterveys nousevat keskeiseen rooliin etiopialaisessa Megendin kylässä, kun länsimainen lääketiede ja paikalliset tavat törmäävät Sarah Noa Bozenhardtin ja Daniel Abate Tilahunin elokuvassa. Raskauden ja synnytyksen kohdalla naisyhteisön keskinäinen apu korvaa terveydenhuollon puutteita.

 

No Place for You in Our Town

Pernikin kaupungissa Bulgariassa jalkapallofanit panevat ranttaliksi, juopottelevat ja vihaavat vähemmistöjä. Ihmettelyn sijaan ohjaaja Nikolay Stefanov pyrkii ymmärtämään räjähdysherkkiä huligaaneja ja toksista maskuliinisuutta, jolle hiipuvan teollisuuslähiön toivottomuus antaa taustaa.

Docpoint-festivaali järjestetään Helsingin elokuvateattereissa 31.1.-5.2. Lisätiedot, ohjelma ja liput tapahtuman verkkosivuilta osoitteesta docpointfestival.fi.

Tilaa nyt Ulkopolitiikka, ja saat lahjaksi liput haluamaasi festivaalinäytökseen!

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu