Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Vaaleja muistuttava väestönlaskenta

Teksti:
Julkaistu: 11.3.2021
Montenegron väestö lasketaan tänä vuonna. Kuva: Flickr/Julien Seguinot (CC BY-SA 2.0)

 

Montenegrossa järjestetään tänä vuonna kymmenen vuoden välein tehtävä väestönlaskenta. Huomio kohdistuu erityisesti etniseen rakenteeseen, jolla on myös poliittista merkitystä.

Viime syksynä EU-ehdokasmaa Montenegrossa vaihtui valta, kun länsimielisen presidentin Milo Ðukanovićin DPS-puolue jäi oppositioon. Ðukanović johti itsevaltaisesti Montenegroa 30 vuotta, jo ennen vuoden 2006 itsenäistymistä Serbiasta. DPS:n tappio oli seurausta kiistellystä uskonnonvapauslaista, joka nosti uskonto- ja identiteettikysymykset jälleen politiikan keskiöön.

Balkanilla sanotaan, että väestönlaskennat muistuttavat vaaleja ja vaalit väestönlaskentaa: etnisillä kysymyksillä on merkitystä politiikassa etenkin entisen Jugoslavian maissa.

Etnisiä montenegrolaisia saattaa olla maan historian toisessa väestönlaskennassa vähemmän kuin puolet asukkaista. Se heikentäisi maan itsenäisyyden legitimiteettiä. Ennen viimevuotisia vaaleja serbinationalistit elättelivät toiveita jopa Montenegron palaamisesta Serbian yhteyteen.

Uusi koalitiohallitus, jossa serbipuolueilla on vahva edustus, on kuitenkin sitoutunut maan suvereniteetin vaalimiseen sekä sen pitämiseen eurointegraation tiellä.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu