Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Vaalirahaa Bannonin säätiöltä?

Teksti:
Julkaistu: 12.9.2018

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen päästrategi ja laitaoikeiston äänitorvi Steve Bannon on kertonut haluavansa tukea eurooppalaisia kansallismielisiä oikeistopuolueita Euroopan parlamentin vaaleissa keväällä 2019. Hän aikoo perustaa Brysseliin säätiön nimeltä Liike (The Movement).

Suomessa järjestetään ensi keväänä europarlamenttivaalien lisäksi myös eduskuntavaalit. Miten ulkomaalaiset saavat vaikuttaa vaalikampanjointiin, oikeusministeriön neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen?

»Suomessa ehdokkaan vaalirahoituksesta annetun lain mukaan ehdokas, hänen tukiryhmänsä ja muu yksinomaan ehdokkaan tukemiseksi toimiva yhteisö saa vastaanottaa ulkomaista tukea vaalikampanjaan vain yksityishenkilöiltä tai ehdokkaan aatesuuntaa edustavilta kansainvälisiltä yhteisöiltä ja säätiöiltä.»

Valtiolta ei siis voi vastaanottaa kampanjarahoitusta, mutta ulkomaiselta säätiöltä voi.

Rajoituksen tarkoituksena on estää epäasiallista ulkomaista vaikuttamista Suomen poliittiseen toimintaan, Huotarinen sanoo. Ehdokkaan on huolehdittava, että vaalimainoksesta käy ilmi, kuka sen on maksanut.

»Saman lain mukaan ehdokas, hänen tukiryhmänsä tai -yhteisönsä eivät saa vastaanottaa tukea, jonka antajaa ei voida selvittää. Tämä ei kuitenkaan koske tavanomaisesta keräystoiminnasta saatua tukea. Samalta tukijalta saa vastaanottaa suoraan tai välillisesti korkeintaan 6 000 euroa eduskuntavaaleissa ja 10 000 euroa europarlamenttivaaleissa.»

 

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa