Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Vaaliväittely veljien kesken

Teksti:
Julkaistu: 23.3.2013

Keniassa järjestettiin tämän viikon maanantaina presidentinvaalit, joitaedelsi jotakin historiallista: maassa järjestettiin ensimmäinen vaaliväittely kautta aikojen.

Tv-kameroiden edessä toisensa koh­tasivat kahdeksan presidenttiehdokasta, mukaan lukien Kansainvälisessä rikos­tuomioistuimessa icc:ssä syytettynä olevaUhuru Kenyatta, maan ensimmäi­sen presidentin Jomon poika, ja tämän pahin kilpailija, viime vaaleissa toiseksi jäänyt Raila Odinga.

Kenian poliittista kenttää on kokoitsenäisyydenajan jakanut etnisyys. Kenyatta on maan suurimman etnisen ryhmän kikujujen mies, kun taas Odin­ga edustaa luo-ryhmää. Poliitikot ovat ennen vaaleja perinteisesti luvanneet kaikkea hyvää omalle ryhmälleen ja os­taneet ääniäjakamalla vaalirahaa. Viimevaalien jälkeen vuonna 2008 väitetty vaalivilppi kiristi etnisiä jännitteitä niin, että Kenia suistui lähes sisällissotaan. Kenyattan icc-syyte koskee rikoksia ihmisyyttä vastaan tuolloin.

KUVA : BRADJWARD / FLICKR

Nyt ehdokkaat pantiin suorassa lähetyksessä keskustelemaan esimerkiksi infrastruktuurista, energia- ja ulkopo­litiikasta sekä julkisen sektorin uudistamisesta. He kutsuivat toisiaan veljiksi ja osoittivat kansalle, että maan kehittä­misestä voi ja tulee keskustella yli etnis-poliittisten rajojen.

Tämän lehden ilmestyessä ainakin vaalien ensimmäisen kierroksen voittajat ovat selvillä. Nyt on tavallisten kenia­laisten vuoro tehdä jotakin historiallista: pistää hyvät veljet vastuuseen sanoistaan.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa