Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Vanhalle rajalle maineenpalautus?

Teksti:
Julkaistu: 23.3.2013

Skotlantilaisten on määrä päästä sanomaan kansanäänestyksessä vuonna 2014, haluavatko he Skotlannin itsenäistyvän. Mikäli näin kävisi, Ison-Britannian saarelle syntyisi uusi valtion­raja – tai paremminkin ikivanhalle rajalle palautettaisiin sen entinen asema.

Skotlannin kuningaskunta oli ole­massa itsenäisenä valtiona lähes 900 vuoden ajan, kunnes yhdistyi Englanninkanssa Ison-Britannian kuningaskunnaksi vuonna 1707. Ennen yhdistymistä Skotlanti ja Englanti ehtivät sotia toisiaan vastaan useita kertoja. Raja sai nykyisen linjauksensa 1400-luvulla.

Vaikka Skotlanti on ollut etelänaapurinsa kanssa kimpassa yli 300 vuotta, vanhalla rajalla on nykyisellään­kin paljon hallinnollista merkitystä. Skot­lannilla on itsenäinen lainsäädäntö ja koulujärjestelmä. Oman parlamenttinsaja hallituksensa Skotlanti sai takaisin vuonna 1999. Skotlantilaiset tulevat oikeustoimikelpoisiksi jo 16-vuotiaina, englantilaiset vasta 18-vuotiaina.

Rajan luomiin erikoisuuksiin kuu­luu jalkapallojoukkue Berwick Ran­gers. Joukkueen kotikaupunki Berwick-upon-Tweed on aivan rajan tuntumassa Englannin pohjoisimmassa nurkassa, mutta Rangers pelaa Skotlannin kolmosdivisioonassa. Itse kaupungista taisteltiin keskiajalla moneen otteeseen, ja se vaih­toi omistajaa toistakymmentä kertaa.

Hieman rajan eteläpuolella on jäänteitä vielä vanhemmasta rajasta, 100-luvulla rakennetusta Hadrianuksen vallista. Se toimi Rooman valtakunnan pohjoisrajana.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu