Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Matkaopas

Washington hurmaa historialla

Pääkaupunki pelkää Trumpin nousua ja havittelee osavaltion asemaa.

Teksti:
Julkaistu: 6.9.2016
KUVA: FLICKR/USCAPITOL

Mistä löytää kaupungin sielun?

Washington DC elää ja hengittää Yhdysvaltojen historiaa ja tulevaisuutta. Selvimmin tunnelman aistii laajalla National Mall -puistoalueella, jonka yhtä päätä vartioi valtava sisällissodan aikaisen presidentin Abraham Lincolnin patsas ja toista päätä hallitsee Yhdysvaltojen kongressitalo Capitol.

Suurin osa kaupungin nähtävyyksistä sijaitsee National Mallilla. Amerikan etupihaksi kutsutussa puistossa on maailmankuuluja museoita, kuten Smithsonian-instituutin ilmailu- ja avaruusmuseo sekä Kansallinen taidegalleria.

Kirsikkapuiden reunustaman Tidal Basin -tekojärven ympärille kerääntyy keväisin yli miljoona ihmistä juhlimaan kevättä ja kirsikankukkia Yhdysvaltain kolmannen presidentin Thomas Jeffersonin patsaan silmien alle.

Mistä puhutaan?

Pääkaupungin kahvipöydissä puhuttiin pitkin kesää demokraattisen pormestarin Muriel Bowserin pyrkimyksistä hankkia Washington DC:lle osavaltion asema. Washingtonin kaupunki perustettiin 1700-luvun lopulla Yhdysvaltojen pääkaupungiksi District of Columbian alueelle, joka oli varta vasten irrotettu ympäröivistä osavaltioista liittovaltion omistukseen.

Kaupungin asukkaat ovat aina olleet tyytymättömiä siihen, etteivät saa valita edustajiaan kongressiin. Bowser toivoo, että syksyllä valittava uusi presidentti ja kongressi tarttuisivat asiaan. Kongressilla on valta myöntää liittovaltion omistamalle alueelle osavaltion asema. Republikaanipuolue ei kuitenkaan ole alkuunkaan innostunut päästämään pääkaupunkilaisia vaaliuurnille, sillä valtaosa heistä äänestää demokraatteja.

Myös Donald Trumpin presidentinvaalikampanja on kuuma puheenaihe. Trumpin suosio herättää demokraattisessa kaupungissa kauhua, ja moni on huolissaan siitä, mitä muu maailma Yhdysvalloista ajattelee.

Ammattipoliitikkoja arvostetaan Washingtonissa enemmän kuin Yhdysvalloissa keskimäärin. Muualla maassa Trumpia kannatetaan siksi, että hän tulee järjestelmän ulkopuolelta, mutta pääkaupunkilaisiin tämä ei vetoa.

Minne mennä syömään?

Uudesta amerikkalaisesta keittiöstä kiinnostuneen kannattaa nauttia illallista Lincoln-ravintolassa Vermont Avenuella muutaman korttelin päässä Valkoisesta talosta.

Modernissa amerikkalaisessa keittiössä periamerikkalaiset annokset, kuten kanavohvelit ja katkaravut maissipuuron kera, saavat vaikutteita esimerkiksi ranskalaisesta tai latinalaisamerikkalaisesta ruuasta. Lähiruokaan keskittyvä Lincoln tarjoilee kekseliäitä pieniä annoksia, joista kukin asiakas voi yhdistellä oman ateriakokonaisuutensa. Presidentti Lincolnin kuvilla koristetut seinät ja pennin kolikoilla päällystetty lattia henkivät pääkaupungin tunnelmaa.

 

Kirjoittaja on Yhdysvalloissa asuva vapaa toimittaja.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu