Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Y-kromosomin ylivalta murtuu hitaasti

Teksti:
Julkaistu: 30.3.2012

Mikä yhdistää seuraavia maita: Mali, Kosovo, Thaimaa, Tanska, Jamaika?

Kaikissa niissä on viimeksi kuluneen vuo­den aikana astunut virkaansa pääminis­teri, tai Kosovon tapauksessa presidentti, jolla ei ole Y-kromosomia – toisin sanoen nainen.

Joukon uusin tulokas on tammikuun alussa virkaansa astunut Jamaikan pää­ministeri Portia Simpson Miller. To­sin Simpson Miller on jo toista kertaa maansa johdossa; hän toimi pääminis­terinä myös vuosien 2006–2007 aikana. Tanskan Helle Thorning-Schmidt, Thai­maan Yingluck Shinawatra, Kosovon Atifete Jahjaga ja Malin Cissé Mariam Kaïdama Sidibé ovat kaikki virkojensa ensimmäisiä naispuolisia haltijoita.

Maailmassa on tällä hetkellä vain 17 valtiota, joissa joko pääministeri tai presidentti on nainen. Lisäksi Sveitsin liittoneuvostossa puhetta johtaa nainen. Kartalla naisjohtajuuden alueina erottu­vat Eurooppa ja Latinalainen Amerikka.

Presidentin vaihtuminen pudotti Suomen tästä joukosta pois. Maailman­politiikan miesvaltaisuudesta kertoo se, että listattaessa maita, joilla on historian saatossa ollut eniten naisjohtajia, Suomi nousee yhdellä naispresidentillä ja kah­della naispääministerillä jaetulle ykkös­paikalle Sri Lankan ja Haitin rinnalle.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa