Kauhuskenaario Syyrian sodan leviämisestä naapurimaihin konkretisoitui pahimmalla mahdollisella tavalla, kun jihadistisen Isis-järjestön joukot marssivat Irakin Mosuliin kesäkuussa. Ääri-islamistinen, brutaalin väkivaltainen ja pitkälti ulkomaisista vapaaehtoisista koostuva järjestö onnistui yllättäen saavuttamaan niin valtaisan menestyksen, että Syyrian lisäksi myös naapurimaa Irak oli äkillisesti romahtamassa. Mutta onnistuuko järjestö pitämään yllä perustamaansa kalifaattia?
Syyrian sodan alkaessa Isis ei ollut Lähi-idän alueella merkittävä tekijä. Järjestön juuret ovat Irakin al-Qaidassa, johon järjestön johtaja Abu Bakr al-Baghdadi aikaisemmin kuului. Erimielisyydet al-Qaidan johdon kanssa saivat Baghdadin perustamaan oman järjestönsä, joka keskittyy suoraviivaiseen toimintaan taistelutantereella eikä niinkään teologiaan ja globaalin jihadismin filosofiseen perustaan, kuten Ayman al-Zawahirin johtama al-Qaida.
Sittemmin Isis ei ole piitannut muista jihadistisista organisaatioista, vaan ajanut määrätietoisesti omaa agendaansa, jonka tavoitteena on ollut Syyrian ja Irakin kattava Islamilainen kalifaatti. Onnistuttuaan valtaamaan alueita Irakin pohjoisosissa järjestö nimesi itsensä uudelleen Islamilaiseksi valtioksi (IS) ja julisti kalifaatin perustetuksi.
IS:n suoraviivaisuus ja välinpitämättömyys al-Qaidasta olivat uhkapeliä, jokakannatti. Ammentamalla avoimesti islamilaisen maailman sisäisistä ristiriidoista sunnien ja šiiojen kesken järjestö onnistui hyödyntämään etenkin Irakin sunnien raivoa ja katkeruutta maan šiiajohtoista nykyhallintoa kohtaan. Siten järjestö onnistui myös houkuttelemaan monia maltillisia ryhmiä riveihinsä. Viha kanssamuslimeja kohtaan ei ole sopinut al-Qaidan ideologiseen maailmaan, mutta se on ollut todellista. Siksi IS tuntui vastaavan paremmin paikallisten tarpeisiin kuin alqaidaistiset liikkeet.
Pyrkimys šiiamuslimien etniseen tuhoamiseen johti brutaaliin väkivaltaan ja puhdistuksiin, jotka ovat saaneet IS:n vertautumaan historiasta tuttuihin vallankumouksellisiin liikkeisiin, kuten Ranskan jakobiineihin ja Kambodžan punakhmereihin. Jopa al-Qaida katsoi järjestön niin raakalaismaiseksi, että sanoutui alkuun irti sen toiminnasta. Sittemmin al-Qaidan johto on alkanut epäröidä, miten menestyvään kilpailijaan tulisi suhtautua.
Jihadismi länsimaistui
Erikoisinta IS:ssä on sen kyky houkutella ulkomaisia taistelijoita riveihinsä. Heidän joukossaan on niin sunneja kuin šiiojakin, joten islamilaisen maailman jakautuminen Lähi-idässä ei näytä olevan ulkomaisille taistelijoille ongelma. Tämä paradoksi on jihadismin länsimaisen kehityksen normaali jatkumo.
Al-Qaidan alkuvuosina 1970-luvulla valtaosa jihadisteista oli uskonnollisen koulutuksen saaneita Lähi-idästä kotoisin olevia miehiä, joilla oli varsin hyvä perhetausta. Sittemmin vapaaehtoistaistelijoiden profiili on muuttunut maallisen koulutuksen ja etenkin internetin keskustelupalstojen vaikutuksesta. Entistä useampi taistelija on kolmannen tai neljännen polven maahanmuuttajataustainen eurooppalainen tai amerikkalainen nuori, joka on kokenut uskonnollisen herätyksen verkossa, ilman aitojen uskonoppineiden johdatusta.
Juuri tähän ryhmään IS on onnistunut vetoamaan massiivisella kampanjoinnillaan sosiaalisessa mediassa. Raa’at teloituskuvat ja videot toimivat paitsi brutaalina pelotteena Isiksen vastustajille myös osoituksena järjestön voimasta ja vaikutusvallasta. Järjestö on onnistunut luomaan itsestään kulttimaisen liikkeen, jonka riveihin toimintaa janoavat ja paikkaansa hakevat nuoret hakeutuvat joka puolelta maailmaa.
Länsimaisesta näkökulmasta kyseessä ovat valtaosin samat nuoret, joista Lontoon terrori-iskun jälkeen vuonna 2005 puhuttiin kotikutoisina terroristeina. Nyt he vain suuntaavat sinne, missä heidän ajatusmaailmalleen löytyy ”koti ja tarve”: Syyriaan ja Irakiin.
IS:llä on myös hyvin aktiiviset rekrytointiverkostot, ja kun yhä useampi taistelijaveteraani palaa konfliktin pitkittyessä kotimaahansa kertomaan taisteluista, heidän esimerkkinsä innoittaa. Al-Qaidan vuorilla piileskelevä keskusjohto ei enää tunnu IS:ään verrattuna islamilaisen vallankumouksen kärkiryhmältä.
Irakin uusi miehittäjä
Syyrian konflikti on hyvä esimerkki niin kutsutuista uusista sodista. Tutkija Mary Kaldorin luonnehdinnan mukaan niille on tyypillistä se, että perinteisten valtiotoimijoiden ja hierarkkisesti organisoituneiden sissiliikkeiden lisäksi mukana on IS:n kaltaisia laajoja, valtioiden rajat ylittäviä sosiaalisia liikkeitä.
Edes valtiotoimijat eivät uusissa sodissa ole yksiselitteisiä. Esimerkiksi Syyrian hallituksen joukkoihin kuuluu maan armeijan lisäksi palkkasotureita ja eri maiden tai organisaatioiden – etenkin Iranin ja libanonilaisen Hizbollahin – lähettämiä joukkoja. Syyriassa sotii myös rikollisia aseellisia ryhmiä ja toistakymmentä tuhatta ulkomailta tullutta vapaaehtoista, joita taistelee kaikkien sodan osapuolten riveissä.
Konfliktin monimutkaisuuden ymmärtäminen auttaa selittämään sitä, miten juuri IS nousi yllättäen keskeiseen rooliin Syyriassa ja Irakissa. Koska iso osa IS-taistelijoista on ulkomaisia vapaaehtoisia, heillä ei ole juuri lainkaan sidoksia paikallisiin ihmisiin. Tämä helpottaa nousemista paikallisten riitojen ja konfliktien yläpuolelle ja äärimmäisen brutaalia väkivaltaa. Salamasotatyylinen strategia Irakissa antoi IS:lle riittävän alkusysäyksen ja auttoi löytämään paikallisia liittolaisia huolimatta siitä, että monilla niistä ei ole paljoakaan yhteistä järjestön kanssa.
Esimerkiksi Mosul vallattiin vain noin 800 taistelijan voimin, eikä IS olisi onnistunut pitämään kaupunkia hallussaan ilman paikallisten heimojen ja muiden aseistettujen ryhmien apua. Niitä IS on sitonut itseensä lyhytaikaisten yhteisten intressien tai vihollisten, pelottelun ja lehmänkauppojen avulla ja jopa suoraviivaisesti palkkaamalla. Silti se, että IS koostuu suureksi osaksi ulkomaalaisista, tekee järjestöstä pikemminkin Irakin miehittäjän kuin vapauttajan.
Väkivaltaan ja pelkoon perustuva kalifaatti on kuitenkin helposti romahtava korttitalo. IS-järjestön brutaalit otteet eivät ole saaneet kannatusta islamilaisen maailman sisällä, eikä šiiamuslimien etninen tuhoaminen ole mahdollista.
Siitä huolimatta IS:n valtakausi voi venyä suhteellisen pitkäksi. Syyria ja Irak ovat käytännössä romahtaneita valtioita, joiden omat armeijat eivät kykene taistelemaan organisoidusti ja kurinalaisesti kalifaattia vastaan.
Yhdysvallat on tukenut kurditaistelijoita IS:n joukkoja vastaan tehdyillä ilmaiskuilla, mutta kansainvälinen yhteisö ei ole toistaiseksi halukas puuttumaan konfliktiin muuten kuin aseistamalla sen eri osapuolia. Tämä erottaa tilanteen merkittävästi muun muassa Afganistanista 2000-luvun alussa tai vaikkapa Malista, jossa jihadistit onnistuivat hallitsemaan valtaamiaan alueita jonkin aikaa ennen Ranskan väliintuloa.
Kansainvälisen yhteisön erimielisyys Lähi-idän tilanteesta tarkoittaa sitä, että IS-järjestön merkittävin ongelma on sisäinen. Siinä missä ulkomaalaistaistelijoista oli apua salamasodankäynnissä ja raakuuksien toteuttamisessa, valtion legitimiteetin kannalta he ovat este.
Vaikka monelle kalifaatin tuoma kauhuun perustuva järjestys on sekin toistaiseksi parempi kuin kaaos ja loputon sota, Irakissa on vielä olemassa Saddam Husseinin aikaisen valtapuolue Baathin rakenteita. Ne ovat paljon vahvempia ja pitkäikäisempiä kuin uuden kalifaatin rakenteet, joihin paikallisilla toimijoilla on ollut tuskin nimeksikään vaikutusta.
Siksi juuri paikallistason toimijat ratkaisevat lopulta kalifaatin tulevaisuuden. Kalifaatti saattaa kaatua siihen, että koalitio hajoaa omiin riitoihinsa. Nähtäväksi jää, pystyvätkö Irakin poliittiset ryhmät yhdistämään voimiaan ilman IS-järjestöä.
Suurin kysymys on IS:n uuden hallinnon muuntautumiskyky. Pelkkään alueeseen perustuva kalifaatti kohdannee lopulta saman kohtalon kuin Ranskan vallankumouksellinen regiimi, joka hajosi poliittisten puhdistusten ulotuttua hallituksen sisäpiiriin asti.
Vaikka IS kontrolloi rajattuja alueita ja havittelee poliittista oikeutusta parantamalla paikallista infrastruktuuria, jätehuollon parantaminen ei pyyhi ihmisten muistista kuvia järjestön vastustajien silpomisista, ristiinnaulitsemisista ja teloituksista.
Karismaattinen ja hyvää strategista pelisilmää taisteluissa osoittanut IS-johtaja Abu Bakr al-Baghdadi joutuu nyt pohtimaan, voiko kulttimainen, pelottelun ja sosiaalisen median avulla rakentunut ulkomaalaisperäinen järjestö pitää Irakissa valtaa muuten kuin väkivallan avulla. Odotettavissa lienee joko järjestön sisäinen puhdistus jakobiinien tapaan tai luhistuminen takaisin yhdeksi sisällissodan monesta aseellisesta osapuolesta, jos IS:n paikalliset liittolaiset vievät kalifaatilta pohjan.
Kirjoittaja on vanhempi tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa.