Miten mahdetaan Afganistanissapärjätä nyt? Kansainvälisen liittouman rivistöön tuli toukokuun alussaTongan kokoinen lovi, kun pieni Tyynenmeren kuningaskunta veti joukkonsa kotiin.
Tonga osallistui ISAF-operaatioon kolmen ja puolen vuoden ajan lokakuusta 2010 lähtien. Afganistanissa palveli kerrallaan 55 tongalaissotilasta. Joukko on pieni, mutta kun sen suhteuttaa Tongan 100 000 hengen väkilukuun, pieni saarivaltio onkin kaikkein suurimman panoksen ISAFiin antanut maa.
KUVA : DARIEN BJORNDAL / US MARINE CORPSEsimerkiksi yhdysvaltalaisia sotilaita oli ISAF-joukoissa huhtikuun alussa noin 33 500 ja suomalaisia 95. Väkilukuun suhteutettuna Tongan panos on ollut noin viisinkertainen Yhdysvaltoihin verrattuna ja 30-kertainen Suomeen verrattuna.
Koko Tongan armeijan miesvahvuus on vain 500. Siitä huolimatta maa lähetti joukkojaan Yhdysvaltain tueksi myös Irakiin vuosina 2004–2008.
Afganistanissa tongalaissotilaat palvelivat brittiläisessä tukikohdassa levottomassa Helmandin maakunnassa. Kun Taliban-taistelijat syyskuussa 2012 hyökkäsivät tukikohtaan, tongalaisia syytettiin siitä, että he olivat jättäneet miehittämättä vartiotornin, jonka kohdalta hyökkääjät tunkeutuivat tukikohdan alueelle. Tongalaiskapteeni Toni Fonokalafi vastasi syytöksiin huomauttamalla, että vartiointi oli sovittukin vain joka toiseen torniin.
Tongalaisten kannalta maan osallistuminen ISAFiin oli joka tapauksessa menestys ainakin sen tärkeimmän asian suhteen: yksikään tongalaismies ei palannut Afganistanista sinkkiarkussa.