Kirja

Onko Kanada kaupan?

Teksti:
Julkaistu: 12.5.2014

Vanhan vitsin mukaan yhdysval­talaisen ja kanadalaisen ero on siinä, että vain kanadalainen tietää, ettei Kanada kuulu Yhdysvaltoihin.

Toimittaja Diane Francisilla on molempien maiden kansalaisuus, mutta hän haluaisi maiden yhdisty­vän. Maiden kokoeron vuoksi tämä tarkoittaisi käytännössä Kanadan liittymistä osaksi Yhdysvaltoja.

Talous ja kulttuuri yhdistävät maita jo nyt paljon läheisemmin kuin vaikka EU:n tilkkutäkkiä. Lukuisat kanadalaisetpäätyvät työurallaan etelänaapurin puolelle. Paljon puhuvaon tieto, että useampi kanadalainen seuraa etelänaapurin Super Bowlia kuin Kanadan omaa vastinetta Grey Cupia.

Ensisijaisesti Francis kuitenkin pe­rustelee yhdistymistä uhkakuvilla: Ka­nada on liian pieni selvitäkseen yksin globaalissa taloudessa. Kiina ja Venäjä valtaavat pala palalta Kanadan talou­den ja saavat haltuunsa maan mittavat luonnonvarat. Turvallisuuspoliittisesti Kanada on jo nyt riippuvainen Yhdys­valloista.

Francis lähestyy aihettaan lasku­konementaliteetilla: kahden valtion yhdistyminen on hänelle käytän­nössä samanlainen toimitus kuin yritysmaailman fuusiot. Olennaista on yhdistymisen taloudellinen orga­nisointi. Monimutkaiset kulttuuriset ja poliittiset kysymykset hän jättää vähemmälle käsittelylle.

Francisilla on esittää jopa vaihto­ehtoisia laskelmia. Erään mukaan Yh­dysvaltain pitäisi maksaa jokaiselle kanadalaiselle 492 529 dollaria kor­vauksena maan suurista resursseista. Francisin silmissä Kanada tuntuu­kin olevan lähinnä ”kehittämätön” raaka-aineaitta, joka vain odottaa ottajaansa.

Rahapuhe tuo tunteita herättävään aiheeseen kieltämättä mielenkiintoisen näkökulman: mikä on itsenäisyyden hinta? Mistä hinnasta esimerkiksi suomalainen olisi valmis myymään maansa? Ja olisiko hinta erilainen, jos ostajana olisi Ruotsi tai Venäjä?

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu