Naisten asema konfliktialueilla ja hauraissa valtioissa on heikentynyt koronaviruspandemian vuoksi, ilmenee yhdysvaltalaisen Center for Strategic and International Studies -ajatushautomon (CSIS) ajankohtaiskatsauksesta. Naisiin kohdistuu seksuaalista väkivaltaa ja häirintää, ja heitä on jätetty päätöksenteon ulkopuolelle. Esimerkiksi Albaniassa, Liberiassa ja Intiassa poliisi on hyökännyt eristys- ja ulkonaliikkumiskieltoja rikkoneita naisia vastaan.
YK:n tilastojen mukaan kehitysmaissa merkittävä osa naisten työssäkäynnistä tapahtuu epävirallisen talouden piirissä. Yhteiskuntien sulut ja matkustuskiellot ovat esimerkiksi hankaloittaneet katukaupustelua tai pienimuotoista viljelyä, mikä on heijastunut suoraan naisten ja perheiden tuloihin.
Myös YK:n mukaan naisiin kohdistuva väkivalta on kasvussa, kun ihmisiä kehotettu pysymään eristyksissä kotona. Tilanne ei ole uusi. Esimerkiksi Sierra Leonessa lähisuhdeväkivalta ja teiniraskaudet lisääntyivät ebolan puhkeamisen jälkeen. Koulujen sulkeminen heijastuu lisäksi vielä vuosien päästä maiden yhteiskunnalliseen kehitykseen. Unesco arvioi keväällä, että 111 miljoonaa tyttöä maailman vähiten kehittyneissä maissa on koulutuksen ulkopuolella koronan vuoksi.
YK:n arvion mukaan 264 miljoonaa naista elää konfliktialueilla ja hauraissa valtioissa. Lokakuussa tulee kuluneeksi 20 vuotta YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmasta 1325, jonka tarkoitus on suojata naisia ja tyttöjä konflikteissa ja osallistaa heitä konfliktien ratkaisemiseen.