Kiinalaisviranomaiset jahtasivat viime keväänä joukkomurhasta epäiltyä huumekeisaria Mekong-joella ja paikansivat hänen piilopaikkansa syvällä Myanmarin vuoristossa. Mies haluttiin kiinni elävänä tai kuolleena, ja ratkaisuksi esitettiin lennokki-iskua.
Iskua ei lopulta tehty, mutta tapaus osoitti, että Kiinallakin on jo kykyä lennokki-iskuihin. Lehtitietojen mukaan Kiinalla on tusinoittain lennokkityyppejä, joita se on esitellyt ilmailunäyttelyissä ja sotilasparaateissa. Koneiden kerrotaan muistuttavan amerikkalaisia lennokkeja, joilla Yhdysvallat tekee ilmaiskuja niin Afganistanissa, Pakistanissa, Jemenissä kuin Somaliassa. Teknologia on levinnyt useaan maahan. Global Research -tutkimuskeskuksen mukaan 76 valtiolla on lennokkeja. Näihin kuuluvat suurimpien länsimaiden ja Kiinan lisäksi joukko Aasian maita, Venäjä, Iran sekä Suomi ja muut Pohjoismaat.
Malleissa on suuria eroja, mutta useimmat ovat aseistamattomia. Esimerkiksi Suomi on hankkimassa Israelista uusia tiedustelulennokkeja, joilla täydennetään jalkaväkimiinojen tilalle suunniteltua puolustusta. Lennokit ovat omiaan valvomaan katvealueita ja johtamaan tykistöammuntoja.
Ohjuksilla aseistettuja lennokkeja käyttävät tiettävästi vain Yhdysvallat, Israel ja Britannia. Amerikkalaiset ovat kehityksen eturintamassa, mutta muut maat ovat kuromassa etumatkaa kiinni. Esimerkiksi Ranska ja Saksa harkitsevat aseistettujen lennokkien ostamista Yhdysvalloilta tai Israelilta.
”Riippumatta siitä, kuinka paljon etumatkaa tietyllä valtiolla on merkittävän sotateknologian suhteen, pääsevät muut jossain vaiheessa kiinni ja jopa ohi. Teknologian kehittyessä hinnat laskevat ja koneet siirtyvät massatuotantoon”, kirjoittaa amerikkalaisen Brookings-instituutin tutkija Peter Singer kirjassaan Wired for War.
Singer korostaa, että elämme Aasian vuosisataa. Kiina saattaa hänen mukaansa jopa ohittaa Yhdysvallat sotateknologian kehityksessä vuosikymmenen päästä.
Lähde: Bureau of Investigative JournalismVaivatonta ja halpaa
Osaltaan lennokkivillitystä on voimistanut Yhdysvaltain käymä terrorismin vastainen sota. Afganistanin ja Irakin kaltaisissa pitkissä sodissa ei-valtiolliset ryhmät ovat menestyksekkäästi vastustaneet Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten modernia sotakoneistoa kotitekoisin keinoin. Sotiminen maksaa lännelle aikaa, rahaa ja ihmishenkiä, ja sodan kannatus murenee omien kuollessa sekä syyttömien kärsiessä.
Näin ollen lennokkien suosiolle on Yhdysvalloissa syynsä, kertoo walesilaisen Swansean yliopiston mediatutkimuksen lehtori William Merrin.
”Lennokit ovat edullisia, säästävät sotilaiden henkiä ja pitävät sodankäynnin raa’an todellisuuden loitolla mediasta. Pitkään sotaan on siis helpompi ryhtyä”Pitkään sotaan on helpompi ryhtyä.””, Merrin kiteyttää. Hän seuraa työkseen uuden sotateknologian kehitystä ja siitä käytävää keskustelua.
Amerikkalaiset ovat ostaneet viime vuosikymmenen aikana tuhansia lennokkeja ja kouluttavat nykyään enemmän lennokkien kuin tavallisten hävittäjien lentäjiä.
Yhdysvaltalainen Predator-lennokki maksaa muutamia miljoonia dollareita. Yhden F-22-hävittäjän hinnalla saa tusinoittain Predatoreita. Lentäjät istuvat turvallisesti Yhdysvalloissa tuhansien kilometrien päässä sotatantereelta, kun lennokit operoivat Yhdysvaltojen liittolaismaiden salaisista tukikohdista.
Hallintoa hyödyttää etenkin se, että sota vaikuttaa puhtaalta. Etäisyys operaatioihin ja puheet ”täsmäiskuista” edesauttavat käsityksen muodostumista.
Yhdysvaltalaistutkija Tara McKelveyn mediatutkimus osoittaa, että viranomaiset puhuvat iskuista vuolaasti, kun ne onnistuvat tavoitteissaan. Muuten tiedustelupalvelu CIA:n johtamista operaatioista on helppo vaieta vetoamalla niiden salaiseen luonteeseen. Toimittajien on liki mahdotonta välittää vaihtoehtoista tietoa sota-alueiden paikallisista olosuhteista, koska iskuja tehdään äärimmäisen vaikeakulkuisilla alueilla.
McKelveyn mukaan lennokkiohjelmasta kiinnostuttiin amerikkalaisessa julkisessa keskustelussa kunnolla vasta kolmen amerikkalaisen kuoleman jälkeen syksyllä 2011. Jemenissä tehdyssä lennokki-iskussa kuoli yhdysvaltalaissyntyinen militanttijohtaja Anwar al-Awlaki, jonka Yhdysvallat on vahvistanut olleen iskun kohteena. Samassa iskussa kuoli niin ikään amerikkalainen al-Qaidan jäsen Samir Khan. Pari viikkoa myöhemmin lennokki tappoi al-Awlakin 16-vuotiaan pojan Abdulrahmanin.
Tuomio ennen oikeudenkäyntiä
Vain viikkoja ennen vuoden 2001 WTC-iskuja Yhdysvallat moitti Israelia sen tekemistä ”täsmäiskuista” Hamas-johtajia vastaan, koska iskut olivat tappaneet siviileitä. Israel kuitenkin korosti oikeuttaan itsepuolustukseen. Nyt Yhdysvallat käy lennokkisotaa etenkin Pakistanissa ja Jemenissä samoin perustein.
”Viesti näille maille on pähkinänkuoressa se, että Yhdysvaltojen intressit menevät muiden maiden itsemääräämisoikeuden edelle”, oikeustieteen professori Rosa Brooks Georgetownin yliopistosta kirjoittaa yhdysvaltalaisessa Foreign Policy-lehdessä.
Yhdysvaltojen hallinto on väittänyt, että lennokkisodankäynti on humanitaarisen oikeuden sääntöjen mukaista. Humanitaarisen oikeuden mukaan siviilejä vastaan ei saa iskeä missään tilanteessa.
Yhdysvaltain oikeusministeriön julkistamassa asiakirjassa lennokki-iskuja perustellaan sillä, että iskujen kohteet aiheuttavat ”välitöntä uhkaa” Yhdysvaltojen turvallisuudelle. Lennokkien kohteiksi on Brooksin mukaan määritelty kohdealueen ”kaikki sotilasikäiset miehet”, joiden käyttäytymisen on todettu ”muistuttavan terroristien käyttäytymistä”. Kohdealue on käytännössä mikä tahansa alue, mistä terroristiepäilyjä löydetään.
Määritelmä on äärimmäisen laaja. Vihollistaistelijoiden ja siviilien erottaminen toisistaan on vaikeaa. Monilla alueilla on tavallista, että myös siviilit kantavat aseita.
”Kyseessä on lennokin kokoinen porsaanreikä”, Brooks kirjoittaa. Asiantuntijoiden mukaanLennokki-iskut johtavat tilanteeseen, jossa kuolemantuomio jaetaan periaatteessa ennen oikeudenkäyntiä.lennokki-iskut johtavat tilanteeseen, jossa kuolemantuomio jaetaan periaatteessa ennen oikeudenkäyntiä: kohde ei pysty antautumaan.
Vaikka lennokki-iskuilla osuttaisiinkin oikeaan kohteeseen, iskuissa kuolee myös sivullisia. Ainoastaan kaksi prosenttia kuolleista on todettu militanttijohtajiksi. Loput voivat olla muita kuin vihollistaistelijoita.
Kohdealueilla lennokit vaikuttavat asukkaisiin väistämättä. Viime vuonna kaksi yhdysvaltalaistutkimusta paljasti, kuinka väestö etenkin Pakistanissa, Jemenissä ja Somaliassa kärsii traumoista, jotka johtuvat taivaalla jatkuvasti pörräävistä lennokeista. Psykologien mukaan lennokit aiheuttavat stressiä ja univaikeuksia.
Lennokki-iskuissa myös loukkaantuu useita. Ihmisten omaisuutta tuhoutuu ja toimeentulo kärsii. Lisäksi iskuilla voi olla epäsuora vaikutus siihen, että terroristit epäilevät paikallisväestöä Yhdysvaltojen auttamisesta ja tekevät näitä vastaan kostoiskuja.
Tunnettu sotastrategi David Kilcullen kritisoi lennokkisodan lyhytnäköisyyttä taannoin New York Timesissa. Hänen esittämäänsä näkemystä on lainattu useaan otteeseen raporteissa ja akateemisessa kirjallisuudessa.
”Kuvitelkaamme, että joukko murtovarkaita muuttaa naapurustoon. Jos poliisi alkaisi pommittaa ihmisten taloja ilmasta, ryhtyisivätkö ihmiset silloin vastustamaan murtovarkaita vai poliisia?” Kilcullen kysyy.
”Todennäköistä on, että asukkaat vastustavat poliisia. Etenkin, koska murtovarkaiden ilmiantamiselle ei ole järjestelmää. Tämä asetelma vastaa lennokkisodan logiikkaa.”
Kilcullenin mukaan lennokkisota on johtanut siihen, että neuvottelut, rauhan rakentaminen, alueiden turvaaminen ja paikallisten turvallisuusjoukkojen tukeminen on jätetty huomioimatta Pakistanin heimoalueilla. Yhdysvaltojen strategia muistuttaa enemmän Israelin Gaza-suhdetta: kun vihollinen on saanut toipua rauhassa muutaman vuoden, tulee jälleen aika ”kitkeä rikkaruohot”.
Poliisikin haluaa lennokkeja
Yhdysvaltalainen mielipidetutkimuslaitos Pew Research Center on tutkinut asenteita lennokkisodankäyntiin 19 valtiossa. Niistä lähes kaikissa kansalaisten enemmistö tuomitsee Yhdysvaltojen lennokki-iskut. Myös YK moitti niitä ankarasti keväällä tekemässään selvityksessä.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vakuutti toukokuisessa puheessaan, että lennokkeja käytetään tulevaisuudessa aiempaa harkitummin. Pakistanissa iskut ovat harvenemassa. Jemenissä Yhdysvallat sen sijaan näkee sitäkin enemmän uhkia, ja siellä lennokki-iskuja lisättiin viime vuonna rajusti. Lisäksi Länsi-Afrikan Nigeriin on perustettu uusi tukikohta, josta tiedustelulennokit pystyvät valvomaan islamistitaistelijoita Malissa.
Yhdysvaltain aktiivisuus lennokkien käytössä ei jätä maalle paljon varaa arvostella muita maita, jos nämä alkavat jahdata vihollisiaan lennokeilla. Kiinan rikollisjahti on vain yksi useasta skenaariosta. Human Rights Watch -järjestön toiminnanjohtaja Kenneth Roth on nostanut esiin esimerkkejä: entä jos Venäjä ryhtyy jahtaamaan tšetšeenisissejä Euroopassa tai Kiina päättää tappaa Yhdysvalloissa asuvia uiguuritaisteilijoita?
Myös ei-valtiolliset ryhmät pyrkivät saamaan lennokkeja käyttöönsä. Libanonilainen Hizbollah iski lennokein jo vuoden 2006 sodassa, kun järjestö lähetti kolme pommein varustettua Mirsad-lennokkia Israelia vastaan.
William Merrinin mukaan lennokeista tehdään yhä pienempiä ja näppärämpiä, ja tulevaisuudessa ne voivat muodostaa laivueita. Tämä voisi mullistaa kaupunkisodankäynnin.
Kyseessä ei kuitenkaan ole pelkkä sodankäynnin väline. Myös siviili-instituutiot, etenkin poliisi, haluavat lennokkeja käyttöönsä. Älypuhelimella ohjattavia minilennokkeja pystyy jo tilaamaan verkosta.
”Jos olemme jo tällä tasolla, mitä teknologian räjähdysmäinen kasvu tarkoittaa todellisuudessa? Teknologian leviäminen ei koske pelkästään valtioita vaan ketä tahansa, eikä lennokeille ole vaikea keksiä uusia käyttötarkoituksia”, Merrin toteaa.
Kirjoittaja on sotaan ja konflikteihin erikoistunut toimittaja.