Vuonna 2006 perustetun Euroopan parlamentin Kiina-ystävyysryhmän agenda on erikoinen. Ryhmä on puheenjohtajiensa suulla ylistänyt Kiinan ihmisoikeustilannetta, tukenut Kiinan aluevaatimuksia Etelä-Kiinan merellä sekä lobannut silkkitiehankkeiden ja Huawein rajoittamatonta pääsyä Eurooppaan.
Ystävyysryhmän toiminta ei ole eurooppalaista ruohonjuuritason aktivismia vaan Kiinan systemaattisen vaikutustoiminnan tulosta, argumentoivat professori Clive Hamilton ja vanhempi tutkija Mareike Ohlberg teoksessaan Hidden Hand. Se tarjoaa kattavan ja mielenkiintoisen esityksen Kiinan vaikutusoperaatioista Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Operaatioissa erilaiset suhdeverkostot, linkit kommunistipuolueeseen sekä tiedustelupalveluiden läsnäolo sekoittuvat monimutkaiseksi vyyhdiksi, jossa harmittoman ja haitallisen kanssakäymisen rajat ovat epäselviä. Kaikkein näkyvintä ja vahingollisinta toimintaa on usein pohjustettu huomaamattomasti vuosia.
Vaikutusoperaatiot ovat puhuttaneet myös Suomessa, jossa esiin ovat nousseet niin kutsuttuun kommunistisen puolueen »yhteisrintama-työosastoon» linkittyvät järjestöt sekä kansanedustaja Mika Niikon (ps.) ympärille rakentuneet verkostot.
Vaikutusoperaatioiden ymmärtämiseksi Hidden Hand kehottaa kohdistamaan katseen valtion sijaan Kiinan kommunistiseen puolueeseen: sen ideologiaan, maailmankuvaan ja ydintavoitteisiin. Puolue on Xi Jinpingin valtakaudella (2012–) aloittanut määrätietoisen kamppailuun länsimaista liberalismia vastaan. Vaikutusoperaatiot pyrkivät torjumaan liberalismin uhkaa rakentamalla neutraalia ja passiivista kansainvälistä yhteisöä, joka ei kritisoi Kiinan ongelmia ja joka on jopa puolueen agendalle myötämielinen.
Kirjoittajat maalaavat kuvan leninismin ihanteiden mukaisesti pyörivästä keskusjohdetusta koneistosta, joka on ulottanut lonkeronsa maailman jokaiseen kolkkaan. Puolueen keskusjärjestöt määrittävät operaatioiden suuret linjat ja tavoitteet, ja kohdemaiden usein oma-aloitteiset toimijat hoitavat varsinaisen työn. Teos esittelee vaikuttamista kansainvälisistä organisaatioista ruohonjuuritason toimijoihin talouden, kulttuurin ja politiikan kentillä. Oman lukunsa saavat myös Kiinan tiedusteluorganisaatiot ja niiden tunnetuimmat peitejärjestöt. Kirjan kuvailemista järjestöistä monet ovat tuttuja myös Suomesta.
Vankasta substanssistaan huolimatta Hidden Hand ei ole akateeminen tutkimus. Sen sävy on haukkamainen, ja kirja antaa usein kevyin perustein ymmärtää kaikkien Kiinan kanssa yhteistyötä tekevien tai Kiinasta positiivisia mielipiteitä esittäneiden olevan vähintäänkin »hyödyllisiä hölmöjä». Monien väitteiden arvioiminen jää siten lukijan harteille.
Kirjoittajat kuitenkin korostavat, että vaikka demokraattinen järjestelmä avaa ovet Kiinan harjoittamille vaikutustoimille, tarjoaa se samalla myös parhaat keinot niiden torjumiseen. Hämäräperäiset operaatiot eivät kestä vapaan journalismin ja tutkimuksen tarkastelua. Siksi kiinalaisen vaikuttamisen perustemppuja valaiseva Hidden Hand on puutteineenkin tarpeellinen puheenvuoro.
Kirjoittaja on Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija.