Liettuan hallitus ei aio perääntyä Taiwanin edustustokiistassa.
Liettuan nykyinen ulkoministeri Gabrielius Landsbergis ja varaulkoministeri Mantas Adomėnas esittivät maansa Kiina-politiikan uudistamista vuoden 2020 parlamenttivaalien alla. He vaativat Liettuaa valitsemaan puolensa: Yhdysvallat ja Britannia yhdessä Taiwanin ja Hongkongin ihmisten kanssa, tai totalitaarisen Kiinan kommunistihallinto.
Tekstiä on Liettuassa muisteltu nyt, kun poikkeuksellinen välirikko Kiinan kanssa hämmentää kansaa.
Landsbergisin johtamat konservatiivit ja kaksi liberaalipuoluetta kirjasivat hallitussopimukseen, että Liettua ajaa arvopohjaista ulkopolitiikkaa ja pyrkii edistämään vapautta maailmassa Valko-Venäjältä Taiwaniin. Kun Liettua salli edustuston avaamisen Vilnaan Taiwanin nimellä, Kiina tulkitsi sen Taiwanin tunnustamiseksi.
Hallituksella on kansan tuki konfliktissa Valko-Venäjän kanssa, mutta riitely Kiinan kanssa on nostanut vastalauseita valtiojohtoa myöten. Vuodenvaihteessa entinen presidentti Valdas Adamkus sanoi, ettei »ole meidän vallassamme laatia mallia, kuinka maailman pitäisi toimia». Istuva presidentti Gitanas Nausėda puolestaan totesi suoraan, että ulkoministeri teki virheen lähestystökiistassa: »Nimi oli sytyke, ja nyt meidän on hoidettava seuraukset.»
Oppositiolle Kiina-suhde on tarjonnut helpon lyömäaseen. Viljelijöiden ja vihreiden puheenjohtaja Ramūnas Karbauskis antoi ymmärtää, että hallituksen vaihto auttaisi.
»Toivon Kiinan ymmärtävän, että väärät päätökset teki Liettuan hallitus eivätkä ihmiset tai yrittäjät, joihin Kiinan ja Liettuan suhdeongelmat vaikuttavat eniten», Karbauskis sanoi helmikuussa Kiinan valtion Global Times -lehdelle.
Kyselyissä enintään kolmannes Liettuan väestöstä tuki viime vuoden lopulla maan Kiina- ja Taiwan-politiikkaa. Liettuan keskuspankki on todennut, että Kiinan painostus vie Liettuan talouskasvusta 0,1–0,5 prosenttiyksikköä, mutta välilliset vaikutukset investointeihin Liettuassa ovat arvaamattomat.
Paineesta huolimatta hallitus ei näe tietä ulos umpikujasta. Se vetoaa vastuuseen neuvostokommunismista vapautuneena valtiona ja etsii samalla uusia kauppasuhteita Tyynenmeren alueella. Singaporessa on uusin Liettuan lähetystö. Suuria toiveita kohdistuu Taiwanin puolijohdeteollisuuden mahdollisiin investointeihin.
Liettua korostaa, ettei se ole rikkonut sääntöjä. Sen sijaan Maailman kauppajärjestö WTO tutkii EU:n pyynnöstä kaupan esteitä, joita Kiina on asettanut liettualaistuotteille. Liettuan asia on esillä myös maaliskuun lopulle suunnitellussa Kiinan ja EU:n huipputapaamisessa.