Tilaa UP-lehden uutiskirje
Kirja

Rahan digitaalista vallankumousta odotellessa

Teksti:
Julkaistu: 9.3.2022

Fintech tarkoittaa rahoitusalan digitalisaatiota. Sitä ovat vaikkapa mobiilisovellukset, joilla voi hoitaa pankkiasioita ja tehdä sijoituksia omalta kotisohvalta, tai mahdollisuus maksaa kaupan kassalla älykellon avulla. Fintechissä yhdistyvät rahoitusala ja tietotekniikka, ja näiden alojen risteyskohtaan on syntynyt oma erityisasiantuntijoiden joukko.

Eswar Prasad ei ole yksi heistä. Hän on kylläkin ansioitunut ekonomisti, joka tunnetaan muun muassa kehittyviä talouksia koskevista tutkimuksista.

On melkoinen riski lähteä kirjoittamaan aiheesta, josta ei ole mitään aiempaa kokemusta. Lopputulos on tässä tapauksessa poukkoileva ja vilisee asiavirheitä. Silti riski näyttää kannattaneen. Kirja on heikosta sisällöstään huolimatta myyntilistojen kärjessä, ja se on kerännyt ylistystä arvostetuissa talouslehdissä.

Tämä kertoo fintechistä enemmän kuin kirja itsessään.

Hype on nimittäin olennainen osa fintech-ilmiötä, joka vilisee vallankumouksia. Prasadin kirjassa mainitaan sanat »vallankumous» ja »disruptio» kymmeniä kertoja. Missään ei tarkenneta, kenen valta kumoutuu tai mikä liiketoiminta disruptoituu.

Prasad väittää, että tekeillä on jotain monimutkaista ja vaikeasti ymmärrettävää, joka tulee muuttamaan rahoitusalan perustuksiaan myöten. Tästä todisteena esitetään lukuisat innovatiiviset startup-yritykset Lending Clubista Robinhoodiin, jotka kirjan mukaan nakertavat yksi kerrallaan talouden perustuksia ja luovat uuden uljaan maailman. Voi sitä pöhinää! Lukijalle ei ehdi selvitä, että monet yrityksistä ovat flopanneet ennen kuin kirjan painomuste on ehtinyt kuivua.

Loppuhuipentumana kurkistetaan kaikkein mystisimpään talouden konehuoneeseen eli keskuspankkiin. Siinä missä startup-yritykset näpertävät rahoitusmaailman ulkoreunalla, keskuspankit digitalisoivat itse rahaa. Kuvittele maailma, jossa seteleitä ja kolikoita ei enää ole! Tunnelmaa ei ole syytä pilata sillä tosiseikalla, että käytämme jo enimmäkseen digitaalisia maksu­välineitä, jotka eivät oikeastaan eroa mitenkään siitä, mitä keskuspankit nyt tutkivat.

Fintech on ihan todellinen ilmiö ja rahoitustoimiala todellakin muuttuu. Mutta se ei muutu vallankumousten ja disruption kautta, eikä siinä ole mitään mystiikkaa. Asioita vain tehdään entistä nopeammin ja automaattisemmin. Pankkitilit, maksukortit ja asuntolainat eivät ole katoamassa minnekään. Ei myöskään käteisraha, vaikka tarvitsemme sitä päivittäisessä asioinnissa yhä harvemmin. Tästä kertova kirja olisi vain tylsempi ja työläämpi kirjoittaa.

Kirjoittaja on Suomen Pankin johtava neuvonantaja ja fintech-ryhmän päällikkö sekä EKP:n digieuro-projektin ohjausryhmän jäsen.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu