Yhdysvaltojen kannattaisi tehdä yhteistyötä afrikkalaisten avaruusohjelmien kanssa, suosittelee yhdysvaltalainen ajatuspaja Center for Global Development (CGD) tuoreessa selvityksessään.
Eurooppalaiset ovat tehneet avaruusyhteistyötä Afrikassa jo vuosikymmeniä. Omia satelliitteja on Algerialla, Angolalla, Ghanalla, Egyptillä, Etelä-Afrikalla, Kenialla, Marokolla ja Nigerialla. Botswana ja Ruanda investoivat avaruusohjelmiin parhaillaan. Kumppanuuksien rakentamisessa myös Kiina on edellä. Se on auttanut esimerkiksi Algeriaa laukaisemalla sen satelliitin.
Satelliittien avulla maat kehittävät esimerkiksi maataloutta, ilmastotiedettä ja karttapalveluja.
Selvityksen mukaan Yhdysvaltojen kannattaisi ajatella avaruusinfrastruktuuria sijoituksena samaan tapaan kuin perinteistä infrastruktuuria. Se voi tuoda liiketoimintaakin 5G-verkkojen sekä ruokaturvan ja vesipulan satelliittikartoituksen kautta. Yhdysvallat on kuitenkin valmistautunut yhteistyöhön huonosti. Sillä ei ole edes selkeää tahoa, johon afrikkalaiset valtiot voisivat ottaa avaruusasioissa yhteyttä. Tällainen ovi pitäisi luoda.
Yhdysvallat voisi myös käyttää vaikutusvaltaansa Maailmanpankissa ja Afrikan kehityspankissa, jotta orastava avaruusala saisi nostetta. Se voisi myös kasvattaa tukeaan avaruusalalle ja kokeilla jopa avaruusohjelman kehittämistä jossain halukkaassa maassa.
Yksi vaihtoehto olisi Sambia, jolla oli avaruusohjelma jo itsenäistymishuumassa 1960-luvulla: suunnitelma miehitetystä lennosta Marsiin jäi kuitenkin haaveeksi. Sambia tuskin edelleenkään lähettäisi astronauttia Marsiin, mutta avaruusohjelmasta voisi olla apua esimerkiksi kuivuuksien kartoittamisessa tai laajakaistan tarjoamisessa.