Sota, poliitikkojen riitely, pandemia ja inflaatio. Uutiset ovat niin raskaita, että moni jättää ne nykyään sikseen. Reuters-instituutin tutkimuksen mukaan 38 prosenttia ihmisistä välttelee uutisia tietoisesti joskus tai usein. Vain 42 prosenttia sanoo luottavansa uutisiin suurimman osan ajasta. Tutkimuksessa oli mukana yli 92 000 ihmistä 45 maasta ympäri maailman.
Britanniassa selvitettiin syitä uutisten välttelylle, ja suurin syy oli odotetun ahdistuksen torjunta.
Journalismin tutkijoiden Benjamin Toffin ja Rasmus Kleis Nielsenin viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan ihmiset eivät halua seurata uutisia, koska he olettavat niiden olevan hyödyttömiä ja ahdistavia.
Maat eivät kuitenkaan ole veljiä keskenään. Jyväskylän yliopistossa vuonna 2021 tehdyn tutkimuksen mukaan joissain maissa – kuten Suomessa ja Israelissa – uutisten seuraaminen koetaan kansalaisvelvollisuudeksi, vaikka ne joskus ahdistavatkin.
Japanilaiset taas saattavat kaihtaa uutisia välttääkseen sensaatiomaisia juttuja. Ylipäätään monet eivät halua muodostaa omia mielipiteitä asioihin. Japanissa halutaan välttää konflikteja, eivätkä monet seuraa politiikkaa ollenkaan.
Yhdysvalloissa moni pitää väliaikaisia taukoja uutisista, esimerkiksi seurattuaan intensiivisesti vaaleja.
Jos uutisten välttelyn syy on väsyminen negatiivisuuteen, Jyväskylän yliopiston journalistiikan professori Mikko Villi ja hänen työryhmänsä toteavat artikkelissaan, että ratkaisuja voisi etsiä esimerkiksi uudenlaisesta hitaasta, ratkaisukeskeisestä tai sovittelevasta journalismista.