Syyskuun lopulla julkisuuteen vuoti Yhdysvaltain rajaviranomaisten raporttiluonnos, jossa käydään läpi vaihtoehtoja Kanadan vastaisen rajan valvonnan tehostamiseksi.
Ehdotukset koskevat lähinnä teknisiä keinoja, kuten miehittämättömien lentokoneiden ja liikkeentunnistimien käyttöä. Raportissa mainitaan myös aitojen rakentaminen, mikä sai kanadalaiset pillastumaan. Se kun asetti Kanadansamaan paarialuokkaan Meksikon kanssa. Yhdysvaltain rajaviranomaiset kiirehtivätkin torjumaan pelot aidan pystyttämisestä.
Yhdysvallat on pitkään keskittynyt Meksikon-rajansa vahvistamiseen, mutta vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeisessä ilmapiirissä Kanadankaan rajaa ei ole enää nähty riskittömänä. Yhdysvaltain rajavartiolaitoksen johtaja Alan Bersin totesi toukokuussa, että Kanadan rajan yli tulee suurempi terroriuhka kuin Meksikon rajan yli.
Yhdysvaltojen ja Kanadan välinen raja on maailman pisin kahden valtion välinen raja. 8891 kilometrin varrelle mahtuu paljonkin erikoista: Derby Linen ja Stansteadin kaksoiskaupungissa raja halkaisee Haskellin kirjasto- ja oopperatalon. Sisäänkäynti on Yhdysvaltain puolella, kirjahyllyt Kanadassa.
Maailman mittakaavassa erikoista on myös rajan rauhallisuus. Viimeinen varsinainen sota rajan yli käytiin 1810-luvulla, kun Yhdysvallat otti yhteen entisen emämaansa Britannian kanssa.
Molempien maiden kansalaisille matkustaminen rajan yli on ollut vaivatonta. Passia ei tarvita, vaan kevyemmät henkilöllisyystodistukset kelpaavat yhtä hyvin. Siksi kaikki ehdotukset valvonnan tiukentamisesta hermostuttavat etenkin rajan yli säännöllisesti matkustavia.