Kun polttoaineen hinta nousee, monissa maissa nähdään mellakoita – etenkin niissä maissa, jotka ovat laskeneet bensiinin hintaa tukiaisilla. Vuosien 2005 ja 2018 välissä näin tapahtui 41 maassa, esimerkiksi Intiassa, Indonesiassa, Kiinassa ja Jemenissä, kertoo YK-yliopiston taloustieteellisen tutkimuslaitoksen Widerin viime vuoden lopulla julkaistu työpaperi.
Tutkijat huomasivat, että tukien ja mellakoiden yhteys on merkittävä, ja se usein toteutuu maissa, jotka vievät energiaa kuten öljyä. Tällaisia ovat esimerkiksi Irak, Venezuela ja Kanada. Kun hinta nousee globaalisti niin paljon, ettei tukiaisilla enää voida pitää hintoja alhaalla, hinnankorotukset voivat olla suuria. Silloin kansa suuttuu.
Tutkimuksen johtaja Neil McCulloch Policy Practice -verkostosta kommentoi äskettäin blogissaan, että hänestä kohonnut bensiinin hinta on itse asiassa hyvä asia – ilmastonmuutoksen kannalta.
Hintojen olisi pysyttävä korkealla senkin jälkeen, kun raakaöljyn maailmanmarkkinahinta joskus laskee. Tämä tulisi tutkijan mielestä tehdä niin rajulla verotuksella, että energiayhtiöillä ei enää olisi varaa investoida fossiilisiin polttoaineisiin. Rahat voisi sitten jakaa kansalle hiiliapurahoina, jolloin mellakoita ei syntyisi.
Lue myös UP 3/22 -lehdestä, mitä demokratialle tapahtu öljyntuotannon vähentyessä.