
Noin 80 prosenttia Afrikan maiden asukkaista työskentelee epävirallisessa taloudessa. Keniassa työntekijöiden määrä epävirallisella sektorilla, esimerkiksi rekisteröimättömissä yrityksissä, on kasvanut koko 2000-luvun.
Brookings-instituutin mukaan epävirallisella sektorilla hyödynnetään kuitenkin yhä enemmän virallisen talouden sähköisiä maksujärjestelmiä ja virtuaalisia luottoja. Instituutin Foresight Africa 2020 -raportin mukaan Länsi-Afrikassa ja Keniassa yritykset voivat lohkoketjuteknologian ansiosta käydä kauppaa tehokkaasti ja luotettavasti myös niillä aloilla, jotka aiemmin ovat kuuluneet epävirallisen talouden piiriin.
Ekonomisti Njuguna Ndung’u ja Brookings-instituutin vanhempi tutkija Landry Signé katsovat, että digitalisoitumisen avulla ihmiset voivat parantaa omia elinolojaan ja työmahdollisuuksiaan asuinseuduillaan. Kenian M-Pesan kaltaiset mobiilipankkipalvelut ovat jo tavoittaneet esimerkiksi naisia ja tuoneet kotitalouksille keinoja hallita säästöjä.
Afrikka tulee digitalisaatiokehityksestä muun maailman jäljessä, ja erot myös maanosan sisällä ovat huomattavia. Tekoäly-, pilvipalvelu- ja lohkoketjuteknologioiden kehitys voi raportin mukaan kuitenkin muuttaa tilannetta, jos nuoria saadaan koulutettua ja jos investointeja onnistutaan suuntaamaan infrastruktuuriin ja nopeisiin verkkoyhteyksiin. Afrikan työmarkkinoille tulee 15–20 miljoonaa nuorta joka vuosi.