Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Elpyvä äärioikeisto

Teksti:
Julkaistu: 1.3.2018

Maaliskuun vaaleissa näkyi, että oikeistolaisten muukalaisvihamielisten ja uusfasististen liikkeiden kannatus kasvaa Italiassa. Vanhojen äärioikeistopuolueiden kuten Pohjoisen liiton rinnalle on syntynyt uusia, kuten Italian veljet ja Casa Pound.

Nousun syitä ovat pitkittynyt talouskriisi, keskusta-oikeistolaisten puolueiden vieraantuminen yhteiskunnan vähäosaisista sekä pakolaiskriisi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että Italiassa maahanmuuton ja rikollisuuden välillä ei ole yhteyttä. Äärioikeisto kuitenkin liittää muuttoliikkeen turvattomuuteen. Keskusta-oikeistolaiset puolueet, kuten Silvio Berlusconin Forza Italia, ovat yhtyneet kuoroon.

Äärioikeisto väittää EU:n jättäneen Italian yksin maahanmuuttokriisissä. Monet jäsenmaat ovat kieltäytyneet osallistumasta EU:n taakanjakosuunnitelmaan. Jäsenmaiden asenne satoi Italian äärioikeiston laariin. Puolueiden tulevaisuus riippuu siitä, miten muut puolueet ja EU suhtautuvat niihin. Jos maltilliset puolueet ottavat ne hallitukseen, jos keskusta-oikeisto ei osaa uudistaa sosiaalista agendaansa tai jos EU ei tavoita sisäistä solidaarisuutta muuttoliikkeen kaltaisissa kysymyksissä, äärioikeiston tulevaisuus näyttää kirkkaalta.

Kirjoittaja on vanhempi tutkija Ulkopoliittisen instituutin Euroopan unioni -tutkimusohjelmassa.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa