Siirry sisältöön

Kolme ateriaa päivässä

Lusakalainen Yuyo Nachali- Kambikambi miehineen elättää ydinperheensä lisäksi äitiään, lankoaan ja seitsemää koiraa.

Teksti Joe Nkadaani

Kuvat JOE NKADAANI

Noin kaksi kolmesta sambia­laisesta elää absoluuttisessa köyhyydessä eli alle 1,25 dollarilla päivässä. Silti Maa­ilmanpankki nosti eteläisessä Afrikassa sijaitsevan maan äskettäin keskituloisten maiden luokkaan, koska maan henkeä kohti laskettu kansantulo kipusi yli ra­jaksi asetetun 1 006 dollarin.

Maailmanpankin mukaan Sambian kansantuloa nostivat ennen kaikkea ke­hitysapu ja kuparin maailmanmarkkinahinnan kallistuminen. Bruttokansantulon nousu on hyödyttänyt varsinkin Sambian kaupunkilaisia. Heistä yhä useampi kuu­luu keskiluokkaan.

Keskiluokkaiseksi itsensä määrit­telee esimerkiksi 41-vuotias Yuyo Na­chali-Kambikambi. Hän työskentelee panimoyhtiö SABMillerin viestintä- ja markkinointipäällikkönä ja ansaitsee lisätuloja ajoittaisilla viestintäkonsultin ja radiotoimittajan töillä.

”Minulla on varaa kolmeen ateriaan päivässä, ja pystyn pistämään lapseni hyvään kouluun. Voin lomailla silloin tällöin, ja minulla on silti varaa sijoittaa esimerkiksi kiinteistöihin tai oman yri­tyksen perustamiseen.”

Liuta koiria ja lihava kissa

Nachali-Kambikambi asuu Lusakas­sa miehensä ja 13- sekä 16-vuotiaitten tyttäriensä kanssa. Suurperheeseensä hän laskee lisäksi miehensä veljen sekä äitinsä, joista Kambikambin pariskunta huolehtii.

”Eikä pidä unohtaa seitsemää koi­raamme ja yhtä lihavaa kissaa”, Nachali- Kambikambi naurahtaa.

Myös Nachali-Kambikambin mies on hyväpalkkainen ammattilainen: hän työskentelee internetoperaattori Afri­Connectin henkilöstöpäällikkönä. Juuri vakituinen, kuukausipalkkainen työ val­tiolla, yrityksissä tai kehitysyhteistyö­järjestöissä on Nachali-Kambikambin mukaan tärkeä keskiluokkaisuuden kriteeri. Köyhistä monet työskentelevät hanttihommissa tai epäsäännöllisesti esimerkiksi kotiapulaisina.

Nachali-Kambikambin tie päällikkö­portaaseen on kulkenut toimittajan töi­den kautta yritysmaailmaan. Taskussa on alempi korkeakoulututkinto viestinnästä ja markkinoinnista, parhaillaan työn alla maisterintutkinto uudesta mediasta.

Tulojaan Nachali-Kambikambi ei ha­lua paljastaa – ”se on Afrikassa yleensä salaisuus”.

Kambikambin pariskunnan tulot kuluvat asumisen ja ruoan lisäksi muun muassa lasten koulumaksuihin. Niihin käytetään noin 20 miljoonaa kwachaa eli kolmisen tuhatta euroa vuodessa. Li­säksi laskupinoa kasvattavat esimerkiksi kolmen auton kulut.

Rahaa riittää silti myös lomailuun: Nachali-Kambikambi kertoo matkus­tavansa perheensä kanssa mieluusti esi­merkiksi Sambian kansallispuistoihin tai Zimbabwen-vastaisella rajalla jyliseville Victorian putouksille. Lisäksi vapaa-ajalla surffaillaan internetissä, eritoten yhteisöpalvelu Facebookissa.

Sosiaalisen median avulla Nachali- Kambikambi sanoo pitävänsä yhteyttä ystäviinsä ja tarkkailevansa maailman menoa. Uutisia hän seuraa myös BBC:ltä ja CNN:ltä.

”Olen huolissani euroalueen talous­kriisistä ja siitä, kuinka se vaikuttaa Afrikkaan. Lisäksi seuraan Sambian talouskehitystä. Toivon, että talouskasvu hyödyttäisi maaseudun asukkaita.”

Maansa politiikkaa Nachali-Kam­bikambi sanoo seuraavansa sikäli, kun poliittiset päätökset vaikuttavat hänen elämäänsä. ”Minulla ei kuitenkaan ole poliittisia pyrkimyksiä. Katson asioita mieluummin välimatkan päästä.”

Tulevaisuudelta Nachali-Kambi­kambi toivoo hyvää elämää tyttärilleen. ”Haluaisin, että he pääsisivät yliopistoon ja voisivat elää paremman elämän kuin heidän vanhempansa ovat eläneet.”

 

Kirjoittaja on Lusakassa asuva toimittaja.