1/2014

1/2014

Teema: Euroopan paletti

Kaaoksessa Euroopan voima

Kaaoksessa Euroopan voima

Kirjailija Hannu Raittilan mielestä Euroopan ongelmat palautuvat kulttuurieroihin. Toisaalta tilkkutäkkimäinen rakenne on myös mahdollistanut Euroopan menestyksen.

Lue Kaaoksessa Euroopan voima

Mistä Euroopalle tahti

Mistä Euroopalle tahti

Euroopan poliittinen kirjo ulottuu vasemmalta oikealle ja federalisteista EU:n vastustajiin. Eurokriisin aiheuttama tyytymättömyys on lisännyt EU-kriittisten voimien kannatusta, mutta on epävarmaa, missä määrin tämä näkyy EU-vaalien tuloksessa. Tutkijat uskovat, että eurojytky saisi perinteiset valtapuolueet tiivistämään yhteistyötään entisestään.

Lue Mistä Euroopalle tahti

Myanmarin pitkä tie rauhaan

Myanmarin pitkä tie rauhaan

Myanmarissa soditaan nyt vähemmän kuin yli puoleen vuosisataan. Orastava demokratia vaatii rauhaa, mutta kestävätkö neuvottelut vuosikymmenten vihanpidon?

Lue Myanmarin pitkä tie rauhaan

Rauhaa pohjoisesta

Rauhaa pohjoisesta

Rauhanvälityksestä on muodostunut Norjan ja Sveitsin kaltaisille pienille maille vahva kansainvälinen profiili. Suomella on rauhanvälityksen suurvallaksi vielä pitkä matka kuljettavanaan.

Lue Rauhaa pohjoisesta

Puun ja kuoren välissä

Puun ja kuoren välissä

Kamppailu Ukrainan suunnasta kärjistyi alkuvuonna väkivaltaiseksi konfliktiksi. Myös pienemmät EU:n itäiset naapurimaat Moldova ja Georgia tasapainoilevat Venäjän ja EU:n ristipaineessa. EU tarjoaa vakautta ja taloudellista turvaa, mutta kovilla ehdoilla. Venäjä taas painostaa maita liittymään omaan tulliliittoonsa.

Lue Puun ja kuoren välissä

Saksa pitää linjansa

Saksa pitää linjansa

Saksan uusi hallitusohjelma ei tee myönnytyksiä talouskriisin koettelemille EU:n jäsenmaille.

Lue Saksa pitää linjansa

Pommeja paossa

Pommeja paossa

Syyrian sisällissodan vaikutukset näkyvät myös Syyrian naapurimaissa. Jo yli kaksi miljoonaa syyrialaista on hakenut turvaa muista alueen maista. Eniten tulijoita on Libanonissa, missä joka viides asukas on syyrialainen.

Lue Pommeja paossa

Analyysi

Etykin lapsi jäi eläkkeelle

Suomi ja Ruotsi ovat osallistuneet Naton operaatioihin aktiivisemmin kuin monet liittouman jäsenmaat, muistuttaa valtiosihteerin tehtävät jättänyt Pertti Torstila.

Lue Etykin lapsi jäi eläkkeelle

EU-lain anatomia

Pankkiunionin rakentamista koskevassa mittelössä EU-parlamentti ja komissio pelaavat samassa joukkueessa jäsenmaiden hallituksia vastaan.

Lue EU-lain anatomia

Askel yhteiseen ulkopolitiikkaan

EU onnistui vuonna 2013 liennyttämään Serbian ja Kosovon välejä sekä rakentamaan sopua Iranin ydinohjelmasta käydyissä neuvotteluissa.

Lue Askel yhteiseen ulkopolitiikkaan

Komission puolivallaton puheenjohtaja

Puolueiden kärkiehdokkaat voivat lisätä europarlamentin vaalien näkyvyyttä. EU-komission tulevan puheenjohtajan valta on kuitenkin rajallinen.

Lue Komission puolivallaton puheenjohtaja